„ЈА НИСАМ НА ПРОДАЈУ – СТОП ТРГОВИНИ ЉУДИМА“

Црвени крст Србије јеу сарадњи са Центром за заштиту жртава трговине људима и уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији, обележио Међународни дан борбе против трговине људима, под слоганом: “ЈА НИСАМ НА ПРОДАЈУ – СТОП ТРГОВИНИ ЉУДИМА!”, а у активности у Кнез Михаиловој улици у Београду, учествовали су и представници смедеревског Црвеног крста. Била је то прилика за све заинтересоване пролазнице и пролазнике да погледају на живот кроз зенице жртава трговине људима.

На јединствен и интерактиван начин, волонтери организација Црвеног крста из Београда и Панчева информисали су грађане о мерама опреза које је потребно применити када аплицирају за посао како би се заштитили од намера трговаца људима. Посетиоцима су дељене и мајице, флашице за воду и качкети израђени уз подршку Мисије ОЕБС-а у Србији, који садрже лого и слоган кампање, у циљу промовисања активне борбе против трговине људима. У зависности од узраста и сфере интересовања за ову тему била је припремљена и виртуелна зона у Кнез Михаиловој улици , као и едукативна зона за најмлађе пролазнике.

Употребом савремене технологије блиске младима и формирањем виртуелне зоне уз коришћење наочара за виртуелну реалност посетиоци су били у прилици да погледају кратак  филм у продукцији Црвеног крста Панчево, који на потресан начин, из личног угла, даје информацију о недаћама којима су изложене жртве трговине људима.

-Свесни чињенице да спознајом и јаким личним искуством остављамо дубок траг на грађане, виртуалном реалношћу желимо да пробудимо њихову реакцију и укључимо их у мисију којом свако од нас постаје свестан ризика, а морално обавезан да стечене информације шири у кругу своје заједнице и тиме заштити ближње”, поручују организатори.

Наше најмлађе суграђане волонтери Црвеног крста су едуковали о постојању ризичних ситуација у којима морају бити посебно опрезни са посебним акцентом зашто је важно да отворено разговарају са својим родитељима и старатељима о свим ризичним ситуацијама у којима се могу наћи.

Јелена Анђелић, стручни сарадник Црвеног крста Србије за програм борбе против трговине људима рекла је да је окупљање поводом Међународног дана борбе против трговине људима једна од круна активности ове хуманитарне организације.

-Своју улогу налазимо у повећању свести јавности путем јавних манифестација, као и свакодневним радом, радионицама, информативним активностима са децом и младима широм Србије. Волонтери Црвеног крста користе сваку могућу прилику да децу и младе упозоре на постојање проблема трговине људима, али и да укажу на мере и акције како би остали заштићени и безбедни. Начин на који Црвени крст то ради је прилагођен узрасним групама. Приказане су активности које се спроводе са најмлађима путем бојанки или цртаних карактера Мише и Маше, који су најмлађи вршњачки едукатори Црвеног крста. То су цртани ликови који своје вршњаке позивају да буду безбедни, да се примерено понашају када иду од куће до школе, када су сами код куће, када се играју у парку, да не прихватају поклоне од непознатих људи, да не улазе са непознатим људима у аутомобиле, да увек јаве родитељима какви су им планови и да у свакој ризичној ситуацији консултују своје родитеље или старатеље. Како деца и млади одрастањем долазе у нове животне ситуације, тако их  програм борбе против трговине људима опомиње о томе како да буду безбедни када путују, када први пут путују у иностранство или када траже посао. Црвени крст Србије ће наставити да спроводи овај програм на начин да у што већој мери допре до свих угрожених група којима су ове информације неопходне. Поред многих фактора који утичу да неко постане жртва трговине људима, неинформисаност је, нажалост, фактор који је стално присутан. Искуство свакодневних едукација, које Црвени крст спроводи са децом и младима, говори у прилог томе да су у глобалу млади упознати са појмом трговине људима – рекла је Јелена Анђелић

Додала је да се труде да сви волонтери, који раде са децом и младима, буду на најбољи могући начин претходно обучени, да знају да приђу одређеним циљним групама, да знају како да раде са најмлађима, како да остваре контакт са својим вршњацима, како да код њих изазову жељу за слушањем и пажњу и на који начин најбоље да им скрену пажњу на опасност од проблема и мере опреза. Навела је да су због тога обуке из ове области стандардизоване и спроводе се једнако на читавој територији републике Србије.

СДН

фото: Црвени крст Смедерево

 

Comments are closed.