„ДУНАВ ФИЛМ ФЕСТ“ ОД 20. ДО 25. АВГУСТА

Филм редитеља Милутина Петровића „Нечиста крв – Грех предака“ отвориће овогодишње, четврто издање, „Дунав филм феста“,  филмског фестивала Подунавских земаља, који ће бити одржан од 20. до 25. авуста, најављено је на конференцији за медије одржаној у Центру за културу.

У Малом граду смедеревске Тврђаве биће приказано 9 филмова који се такмиче за главну награду „Дунавска лађа“, а осим на овој, пројекције ће, као и претходних година, бити организоване на још три локације – у Центру за културу, код Карађорђевог дуда и броду Пристан, где ће љубитељи седме уметности моћи да погледају 30 остварења у 4 програмске целине.

-„Дунав Филм Фест“ за град представља значајну афирмацију и котирање на мапи Европе –  рекла је Маја Ћирковић, чланица Градског већа, која је подсетила да је прошла година била веома тешка за организовање фестивала, али да је треће издање ипак одржано у пуном саставу и са великим успехом, те ће град и ове године у потпуности стати иза „Дунав филм феста“.

Уметнички директор фестивала Југослав Пантелић, који се присутнима обратио путем онлајн линка, најавио је да главни такмичарски програм нуди широк спектар филмова који стижу из великог броја земаља које спаја, између осталог, река Дунав и да ће садржај целокупног фестивала заинтересовати све заљубљенике у филм.

Публику ове године очекује и једна новина, а то је да ће деца моћи да погледају филмска остварења за њихов узраст и која ће њима бити интересантна, речено је на конференцији за медије.

Поред дечијег програма, публика ће имати прилику премијерно да погледа чак три домаћа остварења од којих се филм „Нечиста крв – Грех предака“ налази у главном такмичарском програму и трци за главну награду фестивала „Дунавска лађа“, а ТВ серија „Црна Свадба“ биће приказана као специјална пројекција. Филм „Небеса“ редитеља Срђана Драгојевића званично ће затворити Дунав Филм Фест.

Идејни творац фестивала Игор Станковић изразио је велико задовољство и изјавио да се нада да ће сва пажња бити усмерена на овогодишњи фестивал, будући да следеће године Дунав Филм Фест обележава мини јубилеј.

-У данашње време фестивали имају различите одреднице, док Дунав Филм Фест има јасну одредницу и циљ који одликује приказивање најбољих филмова тачно дефинисаних земаља по нечему по чему се и само Смедерево поноси, а то су филмови земаља кроз које протиче река Дунав – рекао је Станковић.

Цена улазница за пројекције у оквиру такмичарског програма у Тврђави је 200 динара и укључује обе пројекције филма током једног дана, док је улаз на осталим локацијама слободан. Број места у Малом Граду је ограничен и пројекције ће се одржавати уз поштовање свих прописаних здравствених мера. За публику која ће пратити фестивал на онлајн платформи цена претплате за голд пакет износи 1 динар, наведено је на конференцији за медије.

СДН

 

Comments are closed.