SPJ: NAGRADA „ZLATNA STRUNA“ AUTORKI LJILJANI GAJOVIĆ

Ovogodišnjim laureatom nagrade „Zlatna struna“, koja se od ove godine dodeljuje za najbolji rukopis neobjavljenih pesama, žiri je odabrao rukopis pod nazivom „S glavom ispod ruke“, pod šifrom „Delfin“, autorke Ljiljane Gajović, navedeno je u saopštenju festivala „Smederevska pesnička jesen“.

Dodaje se da je žiri za dodelu nagrade Zlatna struna u sastavu: prof. dr Danica Andrejević, predsednica, prof. dr Dobrivoje Stanojević, član, i Biljana Milovanović Živak, član, doneo jednoglasnu odluku o dodeli ove nagrade.

Na konkurs je pristiglo 28 rukopisa pesnika koji stvaraju na srpskom jeziku. Žiri se saglasio da su se tri zbirke posebno istakle svojim kvalitetom, i to: Umeti Boga, pod šifrom Eriopida 1965, autora Boška Suvajdžića; Crnjanski se vraća iz rata, pod šifrom Akantus, autora Milana Todorovića; S glavom ispod ruke, pod šifrom Delfin, autorke Ljiljane Gajović.

Ljiljana Gajović diplomirala je na Odseku za opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu. Objavljivala je književne kritike u časopisima Beogradski književni časopis, Koraci, Trag i Braničevo gde joj je objavljen i izbor pesama i kratkih priča. U RTS-u poslednje četiri godine uređuje kanal RTS Trezor.

Nagrada „Zlatna struna“ sastoji se od istoimene statuete (rad akademskog vajara Selimira Jovanovića) i objavljivanja dvojezične zbirke pesama pobednika konkursa u okviru edicije „Zlatna struna“. Laureat će biti predstavljen na ovogodišnjem Festivalu, izbor njegovih pesama odštampan u zborniku Festivala Pesnički meridijani Smedereva, dok će zbirka pesama biti objavljena i promovisana na Festivalu 2022. godine. Pokrovitelj nagrade Zlatna struna je Medicinsko-farmaceutska škola Sveta Petka iz Smedereva.

SDN

 

Comments are closed.