СПЈ: НАГРАДА „ЗЛАТНА СТРУНА“ АУТОРКИ ЉИЉАНИ ГАЈОВИЋ

Овогодишњим лауреатом награде „Златна струна“, која се од ове године додељује за најбољи рукопис необјављених песама, жири је одабрао рукопис под називом „С главом испод руке“, под шифром „Делфин“, ауторке Љиљане Гајовић, наведено је у саопштењу фестивала „Смедеревска песничка јесен“.

Додаје се да је жири за доделу награде Златна струна у саставу: проф. др Даница Андрејевић, председница, проф. др Добривоје Станојевић, члан, и Биљана Миловановић Живак, члан, донео једногласну одлуку о додели ове награде.

На конкурс је пристигло 28 рукописа песника који стварају на српском језику. Жири се сагласио да су се три збирке посебно истакле својим квалитетом, и то: Умети Бога, под шифром Ериопида 1965, аутора Бошка Сувајџића; Црњански се враћа из рата, под шифром Акантус, аутора Милана Тодоровића; С главом испод руке, под шифром Делфин, ауторке Љиљане Гајовић.

Љиљана Гајовић дипломирала је на Одсеку за општу књижевност са теоријом књижевности на Филолошком факултету у Београду. Објављивала је књижевне критике у часописима Београдски књижевни часопис, Кораци, Траг и Браничево где јој је објављен и избор песама и кратких прича. У РТС-у последње четири године уређује канал РТС Трезор.

Награда „Златна струна“ састоји се од истоимене статуете (рад академског вајара Селимира Јовановића) и објављивања двојезичне збирке песама победника конкурса у оквиру едиције „Златна струна“. Лауреат ће бити представљен на овогодишњем Фестивалу, избор његових песама одштампан у зборнику Фестивала Песнички меридијани Смедерева, док ће збирка песама бити објављена и промовисана на Фестивалу 2022. године. Покровитељ награде Златна струна је Медицинско-фармацеутска школа Света Петка из Смедерева.

СДН

 

 

Comments are closed.