ЉУБАВ, ВЕРА, НАДА… ЗА СРБИЈУ, У ПРЕДСЕДНИКА И У НАС

Директор и главни уредник Телевизије Смедерево Јовица Шешлак упутио је отворено писмо подршке председнику Републике Србије Александру Вучићу, које преносимо у целости:

Поштовани председниче,

као појединац, у име моје породице, неколицине пријатеља и колега, желим да Вам пружим подршку у борби против убица, злочинаца и бандита. Желим то јавно да учиним, јер сматрам да као директор и главни уредник Телевизије Смедерево учествујем у смедеревском јавном животу и да немам право да ћутим и само гледам своја посла или неки ситан интерес, јер ме се, како би то моји суграђани рекли, ”та виша политика, не тиче”. Као новинар, одлично разумем ситуацију у којој се и Ви, али и наше целокупно друштво налази, а као грађанин из ове Подунавске провинције немам другог начина да помогнем, него да јавно изнесем свој став, у нади да ће он допринети у спречавању спекулација, јефтиних политичких подметања и замени теза. Пре свега, јер смо у сличној ситуацији већ били пре 18 година, а не треба да подсећам како се то завршило. Сигуран сам и да ће неки моји суграђани и познаници бити супротног мишљења, али, разумем да имамо природно право да на ствари гледамо другачије.

Неприхватљиво ми је да било који део јавности у исту раван ставља исказ, по свему судећи, патолошког убице, и председника Републике, како год се он звао. Поготову не они чије седиште медија и није из ове Републике. Посебно је одвратно да у нашем друштву постоје и политичари који такав вид напада на институције ове државе, што по нашем Уставу председник свакако јесте, виде као прилику, платформу, чак и као програм друштвеног и политичког деловања ради промене власти. Недопустиво је, ако је тако, да се истовремено позивају на демократију, грађанска и људска права и слободе.

Сећам се да сам деведесетих учествовао у кампањи чији назив је био “Љубав, вера, нада..” . Љубав коју смо тих деведесетих показивали, наше комшије сада дефинишу кроз разне резолуције о геноциду. Наду смо 12. марта 2003-ће сами убили, а веру, хвала Богу, не можемо да срушимо. Ни ми сами, ни наши непријатељи. Али зато морамо да је изградимо. Да изградимо веру у себе, веру у нашу будућност, у наше друштво, институције, државу, војску, у Новака, у Звезду и Партизан…

Зато ја овим отвореним писмом подршке изражавам наду у Вас, да ћете успети да неког Вељу Невољу, Марка Месара, али и Легију, Дућу Шиптара, Кума, Лимара, Звекија, Гумара и све сличне њима, сместите на историјско дно друштвене маргине, у тај талог и муљ, где им је и место. Објективно, Србија без Вас, не може да победи, јер нема ни једну другу политичку идеју, нити неки алтернативни политички програм, а посебно не друштвеног лидера. Зато, желим Вам много успеха у љубави према нашој земљи, нади коју јој дајете и вери у Србију коју градите.

Срдачан поздрав,
Ј. Шешлак

 

Comments are closed.