ДР ОЛГИЦА ОБРАДОВИЋ: ГРАЂАНИ СМЕДЕРЕВА ДОКАЗАЛИ СВОЈУ ХУМАНОСТ

У последњој акцији добровољног давања крви коју су овог понедељка традиционално организовали Црвеног крст Смедерево и Институт за трансфузију крви Србије, прикупљено је 38 јединица крви.

-Наш Црвени крст Смедерево постиже изузетне резултате у добровољном давалаштву крви. У зимској кампањи ове године прикупљено 393 јединица крви, у 8 акција у јануару и фебруару, чиме је Смедерево заузело високо место међу најхуманијим градовима. Прошле године у летњој кампањи крви, која је трајала 4 месеца, прикупљено 945 јединица крви, а у току целе прошле године сакупљено 2.612 јединица ове драгоцене течности у отежаним условима пандемије корона вируса. Од почетка ове године до сада сакупљене су 1.402 јединице крви. И даље се акције спроводе у отежаним условима пандемије корона вируса, а поштују се и све противепидемијске мере. Надамо се да ће и ова година бити успешна као и предходна – рекла је др мед. Олгица Обрадовић, директорка Дома здравља Смедерево, која је била гост последње редовне акције.

Она је позвала све пунолетне грађане да подрже и овогодишњу летњу кампању добровољног давалаштва крви и да давањем ове драгоцене течности помогну хуманитарну мисију спасавања живота многих пацијената. Подсетила је да је крв незамењива и да не постоји никакав алтернативни лек, а трансфузија база здравственог система у било којој држави.

-Ниједна хируршка грана не може да ради без довољно јединица крви. Због тога, морамо да сакупимо довољно крви колико је потребно. Даваоци крви могу да буду сви који су пунолетни од 18 до 65 година, који су тешки преко 50 килограма и здрави. Пожељно је и да суграђани који су прележали Ковид дају крв. Они који су имали лакшу слику могу да дају крв тек месец дана након излечења, а они који су имали тежу клиничку слику са упалом плућа и неким другим компликацијама 3 месеца након излечења. Наше мало је некоме много и то увек треба да нам буде на савести да ћемо давањем крви некоме можда спасити живот. Могу само да похвалим грађане Смедерева који су, кроз разне плакете и друштвена признања, доказали своју хуманост – рекла је др мед. Олгица Обрадовић.

Мр Слободан Станковић, председник Црвеног крста Смедерево, рекао је да су у овој хуманитарној организацији желели да угледне личности овога града учествују у овој акцији и пошаљу поруку о значају добровољног давања крви, имајући у виду да су они веома компетентни и да уживају велико поверење грађана, додавши да Црвени крст Смедерево са Домом здравља има веома лепу сарадњу и посебно захваливши овој установи, као и локалној самоуправи, Општој болници „Свети Лука“, волонтерима и свима који подржавају ову хуману акцију.

-Мислим да само заједничким снагама можемо да постигнемо значајне резултате – рекао је председник Црвеног крста Смедерево.

Редовне акције добровољног давања крви одржавају се сваког понедељка у Центру за културу Смедерево од 9 до 15 часова.

СДН

 

Comments are closed.