НЕПОГОДЕ НАНЕЛЕ ШТЕТУ ВОЋУ, ОБИЛНИЈЕ ПАДАВИНЕ ДОБРОДОШЛЕ РАТАРСКИМ КУЛТУРАМА

Временске непогоде које су крајем протекле недеље погодиле поједина места на територији Смедерева проузроковале су оштећења на засадима под воћем и виновом лозом, али су обилније количине падавина добро дошле ратарским културама, посебно кукурузу и сунцокрету, који су у фази наливања зрна, кажу у Пољопривредној сватодавној и стручној служби.

-Смедерево су у протеклим данима захватиле падавине и град местимично, на одређеним деловима територије. Највише оштећења претрпели су засади у делу Вучака ка Раљи, где су оштећени плодови воћа, због чега су они неупотребљиви, осим за индустрију и даљу прераду. Одређене сорте брескви су сада у фази зрења, сада се беру, и ако нису адекватно заштићене долази до оштећења меканог плода, због чега ће се на њима појавити монилија и труљење плода. На бобицама винове лозе штета је до неких 20 одсто, оне су пуцале. За остале врсте киша је пала у последњем тренутку, јер су сада у фази наливања, па је погодовала јабукама, шљивама и ратарским културама – наводи Горан Ђорђевић, саветодавац за воћарство и виноградарство ПССС.

Штете од обилних киша и града смедеревски воћари ће сагледати у наредним данима и свести рачуницу од обичног „гледања у небо“ до озбиљног приступа осигурању и заштити засада.

-Веома мали проценат пољопривредних произвођача има противградну мрежу, то је негде око 3-4 посто и они не бележе никаква оштећења, а остали се суочавају са великим ризиком, нарочито уколико нису осигурали своје засаде од временских непогода. Када је реч о осигурању засада, од 30 до 40 одсто произвођача их осигурава и то не целе, него само поједине делове на више локалитета на парцелама које су захтевале већа улагања – објашњава наш саговорник.

Д.Р.А.

 

Comments are closed.