ЖЕТВА ПШЕНИЦЕ ПРИ КРАЈУ, ВРЕМЕНСКЕ ПРИЛИКЕ НЕПОВОЉНО УТИЦАЛЕ НА КУКУРУЗ

Жетва пшенице у Подунавском округу је при крају. Хлебно зрно је захваљујући повољним временским условима скинуто са 98 одсто површина, а приноси се у просеку крећу од 6,5 до 7 тона по хектару.

-На парцелама где су примењене све агротехничке мере и ђубрење, бележимо натпросечан род пшенице и он је од 9 до 9,5 тона по хектару. Томе су допринеле падавине у правом тренутку фазе наливања зрна, док је каснији сунчани период био погодан за зрење -истичу у Пољопривредној саветодавној и стручној служби у Смедереву и додају да је пожњевена пшеница влажности од 13 процената, што омогућева њено безбедно складиштење.

Приноси јечма који је раније скинут су у просеку од 4,5 до 5 тона, а на парцелама појединих произвођача где су примењене све мере и знатно виши и креће се и до 6 тона по хектару.

Досадашња два тропска таласа неповољно су утицала на стање кукуруза, коме је у овом тренутку због наливања зрна неопходна влага. На неким парцелама, према тврдњама стручњака ПССС, кукуруз је већ у јако лошем стању, листови се суше, а због изостанка кише може се очекивати формирање клипова без зрна.

Површине под сунцокретом се још увек добро држе, пошто ова биљка спада у културу којој одговара топлота. Киша коју метеоролози најављују за наредне дане, могла би поправити стање осталих усева, посебно повртарских.

Д.Р.А.

 

Comments are closed.