ОТВОРЕН „ТЕАТАР У ТВРЂАВИ“ (ФОТО)

Позоришни фестивал „Театар у тврђави“ отворен је синоћ извођењем мјузикла „Цигани лете у небо“ Позоришта на Теразијама по мотивима приповетке „Макар чудра“ Максима Горког у режији Владимира Лазића. Због временских неприлика, представа је изведена у Великој сали Центра за културу, али су се премештање на другу локацију и одлагање почетка, изазвани објективним околностима, ако је судити по реакцији публике, исплатили.

-Величанство позоришта у културном идентитету Смедерева има нарочито место. Као што тврђава и у својој симболичној димензији представља стамено упориште, тако и позориште утврђује и чува вредност које нас суштински обогаћује и која није замењива. нема судбинских питања са којима се оно није ухватило у коштац, нема психичких и друштвених сукоба чију природу није кадро да осветли. И овог пута позива нас да следимо његову широкогрудост и да уз њега будемо ближи себи. Верујемо да ће програм осмог „Театра у тврђави“ који нуди интригантне теме, сценска остварења доказаних редитеља, додир са делима знаменитих писаца који припадају светској књижевности, оплемењује значења која нас чине буднијим и остваренијим. Због тога што се ове године испуњава нова страница „Театра у тврђави“ гајимо жељу да ће уметници који ће наступати на овој сцени као радо виђени гости, који својим трудом и умећем, душом и телом, буде у нама жељу ка лепшем, бољем и осећајнијем, памтити по добру Смедерево. Свима желим угодне фестивалске вечери – рекла је на отварању Маја Ћирковић, чланица Градског већа задужена за ресор културе, туризма и информисања.

Фестивал ће бити настављен извођењем представа „Чекаоница“ Атељеа 212, „Ајншатјнова издаја“ Театра Вук, „39 степеника“ Позоришта младих Нови Сад и Градског позоришта Бечеј и „Виолина, даире и пегла“ која је копродукција Пулс театра, Позоришта Славија и Културног центра Панчево. Због кише најављене за суботу, представа „Чекаоница“ ће, наводе организатори, такође бити одиграна у Центру за културу.

На репертоару је и породична представа за децу и одрасле „Три мускетара“ која ће бити изведена у недељу, 11. јула, у 19 часова. Остали програми почињу у 21 сат.

Ј.В.

фото: ТВ Смедерево

 

Comments are closed.