ЗА НАРОДНУ КУХИЊУ 14 МИЛИОНА ДИНАРА

Континуитет рада Народне кухиње у Смедереву биће успешно настављен, јер је после реализованог тендера, за носиоца тог посла поново изабран Црвени крст. Уговор о финасирању бесплатних оброка за кориснике, вредан 14 милиона динара, потписали су градоначеник Смедерева, Јован Беч и секретар Црвеног крста, Томислав Живановић. Овим програмом биће обухваћено 1.000 лица која су у стању социјалне потребе на основу процене коју врши Центар за социјални рад. Карактеристично је да је током лета број корисника Народне кухиње ипак мањи, јер се многи од њих потруде да зараде од сезонских послова, док се у зимском периоду њихов број повећава, истичу у Црвеном крсту и подсећају да је Народна кухиња са радом почела 1999.године.
Неколико година уназад, просечан број корисника Народне кухиње креће се од 750-800. Оброци се кувају у Малој Крсни. Расподела хране у сеоским срединама врши се на четири до пет пунктова, а у граду у Гундулићевој улици.
-Трудимо се да осим поврћа оброк садржи и одређену количину меса и воћа, посебно када имамо у виду да једну трећину наших корисника чине деца и млади до 18 година. Ми обезбеђујемо оброке током читаве недеље, са тим што се викендом дистибуирају конзервирани производи – објашњава Томислав Живановић.

Подсећа и да је Црвени крст Смедерево пре четири године обезбедио и лиценцу за функционисање прихватилишта у коме уточиште могу потражити лица која немају свој смештај и у стању су социјалне потребе. Оно се налази у Малој Крсни и у њему тренутно борави око 25 особа. Корисници су из Смедерева, Пожаревца, Панчева, Београда и Ужица, али и других средина, па у Црвеном крсту сматрају да би оно ускоро могло постати регионално. То ће зависити од спремности локалних самоуправа за финансирање овакве врсте пројекта социјалне заштите, наводи Живановић.

Д.Р.А.

 

Comments are closed.