ПАЛИ ПРВИ ОТКОСИ ПШЕНИЦЕ, ЖЕТВА ЈЕЧМА У ПУНОМ ЈЕКУ

Жетва јечма, који је у Подунавском округу засејан на површини од 4.000 хектара, почела је пре десетак дана и он је скинут са око 50 одсто ораница. Високе спољне температуре убрзале су зрење хлебног зрна, па су у атару пали и први откоси пшенице која је јесенас засејана на 15000 хектара.
-Принос јечма биће више него задовољавајући, иако су за ову културу временски услови током зиме и пролећа били нешто неповољнији, пошто је забележено и измрзавање на појединим деловима – каже Драгомир Радић, саветодавац Пољопривредне саветодавне и стручне службе Смедерево.

Процене су да ће приходи, зависно од парцеле до парцеле, бити између 4 и 7 тона по хектару или у просеку од 5,5 до 6 тона. Откупна цена јечма по килограму износи 20 динара.

-Када је реч о пшеници, ту је ситуација нешто неповољнија, јер су температуре преко 36 степени у последњих неколико дана убрзале зрење -истиче Радић и објашњава да је ова житарица на врућинама претрпела штету у фази млечне зрелости, тако што је зрно нагло осушено.

То ће према његовим речима утицати на квалитет и принос, па се може очекивати да ће он бити до 5 до 5,5 тона по хектару. На то указују и подаци који су добијени са терена у првим данима жетве. Тренутна откупна цена пшенице је 20 динара, али ће њено касније формирање зависити од договора откупљивача.

Површине под сунцокретом су у добром стању и ако се наставе повољни временски услови са обезбеђивањем довољне количине влаге, очекује се да ће произвођачи ове уљарице имати принос преко 3 тоне по хектару, процене су стручњака Пољопривредне саветодавне и стручне службе Смедерево.

Д.Р.А.

 

Comments are closed.