ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА НОВОГ ВРТИЋА У ДРУГОВЦУ, РАДОВЕ ФИНАНСИРАЈУ СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ

Амбасадор САД у Србији Ентони Годфри и заменица градоначелника Марија Марковић Ставрић симболичним полагањем камена темељца означили су почетак радова на изградњи новог објекта вртића предшколске установе „Наша радост“ у Друговцу. Средства за изградњу у износу од 700.000 долара обезбедила је Европска команда војске САД преко амбасаде ове земље у Београду.

-Част ми је што сам данас овде са вама у име Европске команде Сједињених држава која финансира изградњу обданишта овде у Друговцу. Ова школица ће за децу и васпитаче бити безбедно и удобни место, где ће моћи да се посвете учењу и настави. Чврст темељ који смо данас поставили симбол је 140 година добрих односа које су САД и Србија заједно градиле. То је стена на коју се ослања наше данашње пријатељство и будућа сарадња. Задатак није лак, али вреди труда, како бисмо остварили заједничке циаљеве – мир и просперитет. Зато када говорим о нашој сарадњи на пољу безбедности, не мислим само на  опрему или обуку, то је много више, то су пројекти хуманитарне помоћи народу Србије као што је овај објекат, или реновирање  болнице у Топоници, или донација медицинске и санитетске опреме болницама широм Србије као допринос њиховој борби протоив ковида. Унапред се радујем што ћу се вратити овде за неколико месеци да заједно пресечемо траку и отворимо ваше ново обданиште – рекао је амбасадор САД Ентони Годфри, захваливши се заменици градоначелника и народном посланику Драгану Шормазу, чија је, додао је, идеја била да се реализује пројекат изградње вртића у овом смедеревском селу.

Нови објекат површине 390 квадратиних метара биће између школе и амбуланте, на месту старог, чија адаптација није била могућа.

-Изразита ми је част и задовољство да у име града Смедерева присуствујем овако лепом догађају, изградњи вртића, јер деца су наша садашњост и будућност, а њихова култура и образовање су наше огледало за свет. Поред тога, морам да истакнем да ми је драго да вртић отварамо у Друговцу, јер на тај начин можемо допринети оживљавању наших села  и дати нови живот овој средини. На месту где данас започињемо изградњу новог објекта постојао је монтажни објекат, изграђен 1978. године и у функцији је био до 90-тих година. Под покровитељством америчке амбасаде, којој се захваљујем овом приликом, и на основу увида на лицу места, утврђено је да је објекат неуопотребљив и да је свака санација или реконструкција изллишна. Поптпуно нови објекат који ће бити изграђен биће приземан, а у склопу њега планиране су просторије за децу, запослене и помоћне просторије, док је у дворишту вртића планирана изградња дечјег игралишта са гуменом подлогом, које ће бити у вези са постојећим летњиковцем и са којим ће чинити једну целину – рекла је заменица градоначелника Марија Марковић Ставрић, захваливши се у име локалне самоуправе амбасади САД на указаном поверењу и подршци.

Осим деце из Друговца, вртић ће похађати и малишани из околних села. Најављено је да ће вртић бити завршен до краја године.

 

Ј.В.

фото: ТВ Смедерево

 

Comments are closed.