ДОКТОК ОНЛАЈН: САЗНАЈТЕ КОЈИ СУ ВИТАМИНИ ПОТРЕБНИ ВАШЕМ ОРГАНИЗМУ

Лето нам доноси сунчане дане које проводимо на отвореном, зато углавном мислимо да смо мање подложни прехладама или инфекцијама. Ипак, наш имуни систем не зна за паузу и потребно га је непрестано градити и одржавати. Витамини су неопходни за наш организам јер учествују у многобројним процесима метаболизма, стога је њихов адекватан унос врло важан за наше здравље. О витаминима, њиховој примени, о количинама које су потребне организму, када, како и на који начин треба узимати витаминске суплементе, као и о различитим витаминским препаратима који су нам доступни, сазнаћете од лекара опште праксе др Ненада Љубеновића на предстојећем Докток Талкс-у који се одржава у недељу 27. јуна у 15 часова.

“Витамине уносимо кроз свакодневну исхрану и сматра се да уравнотеженом и разноврсном исхраном уносимо довољне количине витамина, које су на дневном нивоу потребне организму. Ипак, са развојем науке, технологије и медицине, доступни су и многобројни витамински препарати, који служе као допуна исхрани и чија је основна намена надокнада витамина када унос кроз свакодневну исхрану није довољан или у случајевима када постоји повећана потреба организма за истим”, наводи др Љубеновић.

Подећамо, правилна исхрана у свакодневном животу треба да задовољи неке основне принципе, а то је да буде умерена, разноврсна и да покрива дневне енергетске потребе индивидуално прилагођене појединцу. “У исхрани не треба претеривати и у свему треба наћи адекватну меру. Такође, треба уносити све хранљиве материје: угљене хидрате, беланчевине и масти, као и витамине и минерале пореклом из намирница. Веома је важно напоменути, нарочито у време пандемије, да треба уносити довољну количину витамина и минерала како бисмо сачували здравље и како би наш имунитет могао неометано да ради”, рекао је још један лекар опште праксе са Доктока, др Никола Стојковић и додао да је “од витамина важно уносити витамин Ц и Д. Витамин Ц треба уносити у дози од 1000мг дневно, а витамин Д 1000 ИУ. Такође, својим пацијентима саветујем и употребу Магнезијума у дози од 375мг дневно, док су за рад имуног система такође важни и Цинк и Селен.”

Своја питања и недоумице на ову тему можете слати путем Докток друштвених мрежа, а на иста ће вам у недељу, наna Instagram   профилу платформе Докток одговарати др Ненад Љубеновић, лекар опште праксе активан на овој платформи.

За више информација о овој и другим темама везаним за ваше здравље консултујте стручњаке различитих специјалности који вас чекају на на Доктоку, платформи за бесплатне психолошке и здравстене консултације.

Посетите www.doktok.rs  и закажите своју консултацију!

 

Comments are closed.