MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: BIĆE JOŠ KONKURSA ZA ZAMENU STOLARIJE DO KRAJA GODINE

Do kraja godine biće još javnih poziva lokalnim samoupravama za poboljšanje energetske efikasnosti, odnosno subvencionisanje zamene stolarije, izjavila je prilikom posete Smederevu potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

-Ovo je projekat koji će trajati nekoliko godina i ovo je nešto što ne može da se završi jednim javnim pozivom, biće novih javnih poziva, i u ovoj godini, i sve se nastavlja i sledeće godine. Ovo je projekat je vredan 400,500 miliona evra za narednih nekoliko godina. Naš nacionalni cilj je da smanjimo potrošnju toplotne električne energije u našim stanovima. Domaćinstva su ključna. Pored sveg ulaganja koje smo činili prethodnih godina u javnim ustanovama, to nije dovoljno, domaćinstva, dakle mi, pojedinci, smo ključni u podizanju energestke efikasnosti – rekla je ministarka Mihajlović.

Očekuje da će u narednih mesec dana biti raspisan i javni poziv za solarne panele.

-U narednih mesec, mesec i po dana očekujemo da ćemo uspeti da završimo podzakonski akt, napravimo javni poziv i da ga raspišemo. Reč je o subvencionisanju za građane, a vezano za solarne panele pre svega na krovovima, za proizvodnju električne energije. Učinili smo sve što možemo da to bue najjednostavnije moguće, da nikom ne bude teško, a da svako ima želju da na svoj krov stvai solarni panel koji će proizvoditi struju. Srbija ima 600 kilometara krovova, dajte da bar 5 ili 10 posto pokrijemo solarnim panelima, učinili smo ogromnu stvar za ebergetsku stabilnost zemlje – izjavila je potpredsednica Vlade Srbije.

Najavila je da će u petak u Kraljevu biti potpisani ugovori između ministarstva i lokalnih samouprava koje su ispunle sve uslove za subvencionisanje zamene stolarije po zadatim kriterijumima, a ona potom treba da nastave proceduru do konačne realizacije, odnosno da raspišu dva javna poziva – jedan za kompanije koje će raditi zamenu stolarije, a drugi za građane.

J.V.

foto: TV Smederevo

Comments are closed.