МИНИСТАРКА МИХАЈЛОВИЋ: БИЋЕ ЈОШ КОНКУРСА ЗА ЗАМЕНУ СТОЛАРИЈЕ ДО КРАЈА ГОДИНЕ

До краја године биће још јавних позива локалним самоуправама за побољшање енергетске ефикасности, односно субвенционисање замене столарије, изјавила је приликом посете Смедереву потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

-Ово је пројекат који ће трајати неколико година и ово је нешто што не може да се заврши једним јавним позивом, биће нових јавних позива, и у овој години, и све се наставља и следеће године. Ово је пројекат је вредан 400,500 милиона евра за наредних неколико година. Наш национални циљ је да смањимо потрошњу топлотне електричне енергије у нашим становима. Домаћинства су кључна. Поред свег улагања које смо чинили претходних година у јавним установама, то није довољно, домаћинства, дакле ми, појединци, смо кључни у подизању енергестке ефикасности – рекла је министарка Михајловић.

Очекује да ће у наредних месец дана бити расписан и јавни позив за соларне панеле.

-У наредних месец, месец и по дана очекујемо да ћемо успети да завршимо подзаконски акт, направимо јавни позив и да га распишемо. Реч је о субвенционисању за грађане, а везано за соларне панеле пре свега на крововима, за производњу електричне енергије. Учинили смо све што можемо да то буе најједноставније могуће, да ником не буде тешко, а да свако има жељу да на свој кров стваи соларни панел који ће производити струју. Србија има 600 километара кровова, дајте да бар 5 или 10 посто покријемо соларним панелима, учинили смо огромну ствар за ебергетску стабилност земље – изјавила је потпредседница Владе Србије.

Најавила је да ће у петак у Краљеву бити потписани уговори између министарства и локалних самоуправа које су испунле све услове за субвенционисање замене столарије по задатим критеријумима, а она потом треба да наставе процедуру до коначне реализације, односно да распишу два јавна позива – један за компаније које ће радити замену столарије, а други за грађане.

Ј.В.

фото: ТВ Смедерево

 

Comments are closed.