ПОЧЕЛА МАЛА МАТУРА

Свршени осмаци данас и у наредна два дана полажу завршни испит који претходи упису у средње школе. Прво се проверава знање из спрског језика, затим математике, а у петак 25. јуна осмаци ће решавати комбиновани тест. За сваки од њих имају по два сата на располагању.

У ОШ “ Димитрије Давидовић” у Смедереву на завршни испит излази 129 ученика. Колектив је обезбедио све потребне услове да мала матура протекне у најбољем реду, каже директор Драган Петковић и истиче да су осмацима пред улазак у учионице и почетак тестирања још једном дали потребна упутства, али и подршку која им је додатно потребна због уобичајене треме. Осим гумице, графитне и плаве хемијске оловке, као и прибора за математику, ђаци са собом могу понети још флашицу са водом, док торбе и мобилне телефоне одлажу у посебној учионици.

С обзиром на високе температуре, колектив школе се побринуо да учионице у раним јутарњим сатима буду проветрене, а изабране су оне које су у време одржавања завршног испита најмање на удару сунчевих зрака, односно у хладовини.

Како процедуре налажу, о регуларности се брину супервизори и дежурни наставници. Ученици кажу да су се спремали за полагање и да се надају да ће питања и задаци, како је раније најавио министар просвете Бранко Ружић, бити лакши од оних на пробногм тесту.

Свакога дана, после полагања тестова, на званичном сајту Министарства просвете ђаци могу да провере колико су успешно решили питања и задатке.

Прелиминарни резултати са полагања мале матуре биће познати 27. јуна, док ће коначни бити објављени 2. јула. Потом следи предаја листе жеља, а 11. јула биће познат коначан распоред ученика по школама. Пријаве за упис у средње школе обављаће се 12. и 13.јула. Други уписни круг за неуписане кандидате предвиђен је од 18. до 28. августа.

Подсећамо, у пет смедeревских средњих школа за упис у први разред следеће школске године планирано је 1070 места, а осми разред на територији Града Смедeрева ове године завршава 1053 ђака, што значи да има места за све свршене основце.

Д.Р.А.

фото: ТВ Смедерево

 

Comments are closed.