ЦЗК: ТРИБИНА „ПСИХОЛОШКИ АПСЕКТИ МАЛИГНИХ БОЛЕСТИ“

У оквиру научно-образовног програма Центра за културу Смедерево, у четвртак, 24. јуна, са почетком у 18 сати, у Концертној дворани Центра за културу Смедерево биће одржана трибина „Психолошки аспекти малигне болести“. О овој актуелној и осетљивој теми говориће др Тамара Кликовац, клинички психолог, професор на Одељењу за психологију Филозофског факултета у Београду, са дугогодишњим радним иксуством на Институту за онкологију и радиологију Србије.

Програм ће обухватити проблематику реакција на малигну болест и начина на коју болест доживљавају онколошки пацијенти. Пажња ће бити посвећена питањима заштитите менталног здравља,  унапређења функционисања оболелих од малигних болести, као и улози психологије у подстицању особе на активну борбу и на превладавање шока, дистреса или кризе везаних за погођеност малигном болешћу. Заинтересовани ће моћи да чују који се адаптивни захтеви и изазови постављају у суочавању са болешћу и какав је однос према питању смисла у процесу лечења. Из угла психоонкологије биће размотрене спeцифичности случајева у којима су пацијенти деца.

Улаз на програм је слободан.

Др Тамара Кликовац стекла је богато професионално искуство радећи као психолог на Институту за онкологију и радиологију Србије. Радила је као психолог на Одељењу педијатријске онкологије, а бавила се саветодавним радом, психолошком подршком и психотерапијом  у раду са младима и одраслим пацијентима оболелим од малигне болести. Области њеног интересовања и истраживања су здравствена психологија, психо-онкологија, педијатријска психо-онкологија, психологија кризних стања. Завршила је и едукацију из области системске породичне психотерапије. Аутор је стручних и научних радова у којима обрађује теме психолошке подршке онколошким пацијентима, реакције на малигну болест, патње везане за терминалну фазу болести, смрт и туговање.

Реализовани пројекти: Национални телефон за психолошку подршку онколошким пацијентима и њиховим породицама, у својству директорке пројекта; Шољица разговора – програм радионица намењен родитељима деце оболеле од малигних болести у сарадњи са НУРДОРОМ, идејни предлагач програма радионица; Психолошке радионице за децу и адолесценте који су оболели од малигних болести, у сарадњи са колегама психолозима који раде на Одељењима хемато-онкологија у Нишу и Новом Саду, Слађаном Величковић и Тањом Кисић; Едукација медицинског особља које ради на одељењима педијатријских онкологија у сарадњи са НУРДОРОМ; Европски едукативни програм намењен онколошким пацијентима и члановима њихових породица „Учити како живети са канцером“, ИОРС у сарадњи са службом за едукацију и рехабилитацију ИОРС-а.

СДН

 

 

 

Comments are closed.