ПЕТАР БОЖОВИЋ: ДРАГИ БРАНО, ХВАЛА ТИ ШТО САМ НА НЕКИ НАЧИН ДЕО ИСТОРИЈЕ МОГ НАРОДА

-Драго Смедерево, више бих волео да сам присутан у теби, него да те имам само у срцу … Али то је већ заслуга других, оних који не схватају да је ово последња и велика српска престоница, али не само део великог царства, већ део културног наслеђа и велики бранич духовних вредности које су нас одржале, и то у време док су остале континенте и народе тек проналазили, и тек им Бог одређивао ону судбину коју никоме не бих дао, нити би српски народ то урадио – судбину робовласника, убица целокупних народа и цивилизација – рекао је на почетку своје беседе глумац Петар Божовић, добитник “Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару” овогодишњег позоришног фестивала, у једном делу говорећи и стихове Петра Петровића Његоша.

-Не можемо да се не осврнемо на то. Ја цео мој живот, рођен сам после рата 1946, не освржем се често, али многе ситуације које ме подсећају на прошлост врате ме И још више заболе, према томе, мислим сваки крик нашег патријарха за јединство није позив на борбу против других, него позив на одбрану од свег зла које нас је снашло. А ја што ћу, а и са киме ћу. Вражја сила, одсвуд оклопила, да је иђе брата у свијету, да пожали, ка` да би помога`… А ето и наша браћа, понекад, надам се понекад, немају осећај за свог брата. Нека им није на част – рекао је Божовић.

-Петар Божовић је по много чему јединствен случај у пракси српског театра, филма и телевизије – целим својим делом дао је немерљив допринос уметности глуме, а тиме и модерној српској култури. Као драмски уметник који је током пет деценија раскошне каријере играо у свим београдским позориштима и који је остварио око две стотине улога на филму и телевизији, остварио је готово невероватан дијапазон различитих ликова по текстовима српских и светских каласика и аутора новијег доба. Оно што карактерише његову глумачку изузетност јесте драгоцена способност трансформације, креирање како изразито драмских, тако и комичних ликова, увек са снажном унутарњом емотивном мотивацијом – део је образложења жирија у саставу Небојша Дугалић, Гордана Ђурђевић-Димић И Мирослав Мики Радоњић, који додељује ову награду.
Своју захвалност за додељењу награду бард српског глумишта изразио је следећим речима:
-Драги Браниславе Нушићу, шта бих дао да си данас овде. Колико би ти посла имао, мили Брано. Ми смо још гори људи него што смо били. Ми смо више изадли себе и све своје оне мале, фине, људске слабости, и кренули у ток пошасти са овим светом, где је човечанство направило невиђене просторе будалаштина и неповрата. Ми јуримо напред и идемо, правимо путеве за друге, а наша села, наша младост, и све остају у беспућу. Драга мој Брано, хвала ти што си ме својим именом у овом великом граду историјском довео на неки начин да будем део славне историје мога народа. Збогом браћо – поручио је Божовић смедеревској публици, која га је поздравила дугим аплаузом.
Осим поменуте, на затварању 38. “Нушићевих дана” додељене су и остале награде фестивала.
“Нушићеву награда за најбољу представу у целини”, према одлуци жирија, добила је Ожалошћена породица” Народног позоришта Суботица. Најбоља представа према оцени публике је “Дивље месо” Београдског драмског позоришта, чији је члан, млади Александар Вучковић, добио и Награду “Милосав Буца Мирковић” за најупсешније глумачко остварење по оцени жирија.

Кроз програм затварања „Нушићевих дана“, подсећајући на лик и дело Бранислава Нушића, али и многих других познатих српских књижевника и глумаца са којима је Нушић друговао, публику су водили глумци Весна Станковић, Небојша Дугалић и Андреј Шепетковски, а дух места њиховог окупљања – кафане „Дарданели“, пренео је бенд „Сумњива лица“.

Ј.В.

фото: СД новине

 

 

Comments are closed.