ЗЗЈЗ: У СМЕДЕРЕВУ СЕ СТЕКЛИ УСЛОВИ ЗА УКИДАЊЕ ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ

Према најновијем извештају Завода за јавно здравље у Пожаревцу, у Смедереву је регистровано 8 нових случајева инфекције корона вирусом, а на основу актуелне епидемиолошке ситуације дата је препорука за укидање ванредне ситуације у нашем граду.

-Узимајући у обзир дистрибуцију новооболелих од Ковида 19 по данима у претходне две недеље, 16. јуна је Завод за јавно здравље послао информацију везано за епидемиолошку ситуацију за град Смедерево, а на основу регстровања смањеног броја оболелих, наши стручњаци су закључили да су се стекли услови за укидање ванредне ситуације у Смедереву. Узете су у обзир и околности везане за долазак радника из Индије који раде на територији града Смедерева, а бораве на територији града Пожаревца – каже за наш портал Ана Јовановић, директорка Завода за јавно здравље у Пожаревцу.

Како је објаснила, могуће да повремено на дневном нивоу број новоинфицираних буде већи, као што је то био случај претходног дана, али је важно да су то и даље само спорадични случајеви.

-Ово је указало да епидемија још траје и да постоји могућност појаве нових случајева оболевања. Оно што је важно је да није реч о групном заражавању, да није у некој фирми, није у школи, него су у питању појединачни новозаражени случајеви – наводи она.

Упозорава да се и даље треба придржавати свих важећих епидемиолошких мера и скреће пажњу на важност вакцинације.

-Потребно је неризично понашање, оно је пресудно даље важно за превенцију и за спречавање ширења вируса. Пандемија јењава, али потребно је да се неризчно понашамо и да се они који нису вакцинисани вакцинишу, јер је имунизација једини проверени начин који ће да доведе до очекиваног жељеног колективног имунитета како би епидемија престала – наводи наша саговорница.

После недељу дана, по један нови случај инфекције регистрован је и у Смедеревској Паланци и Великој Плани.

Ј.В.

 

 

Comments are closed.