У ЦРВЕНОЈ ЗОНИ САМО ИНФЕКТИВНО ОДЕЉЕЊЕ

Од почетка епидемије на ковид одељењима смедеревске болнице лечено је око 3.000 пацијената инфицираних корона вирусом, половина тог броја само у првих пет месеци ове године. У последњих десет дана број хоспитализованих са ковид симптомима се значајно смањио, због чега је у црвеној зони остало само инфективно Одељење.

-Повољнија је ситуација него што је била, на сву срећу овог тренутка имамо само 9 пацијената на ковид одељењима, односно, то више нису одељења, то је сад само Инфективно одељење Опште болнице у коме има ковид пацијената и они ће убудуће бити ту смештани. За ковид болеснике смо одредили један део који се односи на продужено болничко лечење где нам се налазе респиратори за ковид позитивне пацијенте. На сву срећу, тренутно немамо пацијенте који се налазе на механичкој вентилацији – изјавио је за Телевизију Смедерево др Ненад Ђорђевић, в.д. директора Опште болнице „Свети Лука“.

Додаје да су сва остала одељења у зеленој зони и спремна за пријем и лечење нон ковид пацијената.

-Ми смо сада задњих 10 дана успели да смањимо број хоспитално лечених болесника. Психијатријско одељење је почело да ради почетком ове недеље, Ортопедско одељење је такође на свом старом месту и операционе сале ортопедије су почеле да се користе за лечење нон ковид пацијената. Готово сва одељења су овог тренутка нон ковид, тако да су почела нормално да раде и да примају пацијенте који се лече од свих оних осталих обољења која у овом периоду нисмо збрињавали оперативно или на неки други начин.

Рад лекара специјалиста одвија се готово у пуном обиму, па је сада без дужег чекања могуће заказати и прегледе, пошто се рад амбуланти одвија по уобичајеном режиму.

-Ми смо отворили поликлинику и амбуланте раде у пуном обиму као што су и пре епидемије. Раде сви лекари, имамо само неколико боловања, па ту имамо мало проблема – на пример, у ендокринологији, али углавном интернисти раде и збрињавају и пацијенте којима је потребно лечење. Остала одељења раде по уобичајеном режиму – наводи др Ђорђевић.

Ј.В.

фото: ТВ Смедерево

 

Comments are closed.