ОТВОРЕНИ 38. “НУШИЋЕВИ ДАНИ”

Да ли због чињенице да дужи временски период нисмо могли у позориште или због тога што су се гледаоци заиста идентификовали са протагонистима приче о балканској породици која се суочава са изазовима капитализма, глумце представе “Дивље месо” Београдског драмског позоришта којом су отворени 38. “Нушићеви дани” публика је поздравила вишеминутним громогласним аплаузом. Несумњиво, највећи разлог томе свакако је и квалитет одиграног комада редитеља Јагоша Марковића по тексту Горана Стефановског, што доказује и оцена публике – 4,77. Спој искуства и младости на сцени, чини се, није ни могао да изазове другачији ефекат, а награду за глумачко остварење вечери добио је Алекснадар Вучковић за улогу Симона.
-Тај процес са Јагошем је био толико интензиван и, морам да признам и болан, тако да љубав коју смо ми створили некако приватно, није могла да остане непримећена и на сцени, то разумевање нас је одржало – каже млади глумац Александар Вучковић.

-Чињеница је да је доласком Јагоша Марковића у наше позориште стварно почео један нови златни талас БДП-а, да је „Дивље месо“ које највише одскаче у репертоару у контескту савремености и онога што раде гости наши из иностранства, а оно што је заједничка потка, оно што повезује све то, је механизам у коме један текст настао средином 70-тих, а бави се периодом непосредно пре  Другог светског рата, се тиче данас свих нас. Јагошева интерпретација Горановог текста јесте та која изазива у публици то што изазива, чему смо сведочили и вечерас – рекао је глумац Павле Пекић.

Пре изласка глумаца на сцену, публику је поздравио драмски писац и публициста Миодраг Мија Илић, подсетивши на значај Бранислава Нушића за позориште и друштво, али и осврнувши се на допринос драмској уметности недавно преминулог Братислава Петковића, дугогодишњег селектора “Нушићевих дана”.

-Срећан сам и задовољан што вас видим у оволиком броју у овом свечаном тренутку који сведочи да је Смедерево град велике културне традиције, град из кога су поникли многи значајни људи ове земље и у њему живели. Нушић и власт, то је велика тема. Нушић је био велики сатиричар и критичар власти, али истовремено био велики Србин, велики пријатељ српске традиције, народних обичаја, националног духа, националног бића. Тај дух, дух посвећености народу, традицији, оданости православљу прожимао је и Братислава Брацу Петковића, личност чији нестанак доказује да одлази један Београд – рекао је између осталог, Миодраг Мија Илић.

Фестивал је отворила чланица Градског већа Маја Ћирковић.

-Нушић нам је потребан, то је сигурно. Енглези имају Шекспира, Французи Молијера, а Руси Гогоља. Ми имамо Нушћа. Треба га играти док год, како је он то једном рекао, има алузија које нису застареле и речи које би се и данас могле рећи и појава на које се и данас може пружити прст. Што ће рећи, данас ваљда више него икада. Са жељом да Нушићевог лековитог хумора буде што више међу нама и да се тим поводом окупљамо још дуго на радост свих нас, срдачно вас поздрављам и проглашавам 38. Фестивал “Нушићеви дани” отвореним – рекла је приликом отварања чланица Градског већа.

У сарадњи са “Нушић фондацијом” у Галерији Центра за културу представљена је изложба “Сва лица српксог дипломате Бранислава Нушића”.

-Ова изложба је резултат скоро десетогодишње сарадње, где смо ми покушали да пронађемо нека нова документа која би осветлила мање познату страну Бранислава Нушића. Сви га знамо као комедиографа, драмског писца врло озбиљног, али тај десетогодишњи период његовог бављења дипломатијом, оставио је великог трага и у историји Србији, иако до сада то није довољно истражено – рекла је приликом отварања изложбе коаторка Милена Шећеровић.

Програм свечаног отварања позоришног фестивала традиционално је започео полагањем венаца на споменик Браниславу Нушићу. До суботе су на репертоару комади Суботичког, Крушевачког и Вршачког позоришта, а последња представа такмичарског дела је “Пучина” Југословенског драмског позоришта” по тексту Бранислава Нушића у режији Егона Савина. Последњег дана фестивала, у недељу 20. јуна, биће уручена “Нушићева награда за живото дело глумцу комичару” овогодишњем добитнику, нашем плодоносном глумцу Петру Божовићу.

Ј.В.

фото: ТВ Смедерево

 

Comments are closed.