У ГОДИНИ ПАНДЕМИЈЕ ПРИЈАВЉЕНО 4.800 СЛУЧАЈЕВА НАСИЉА НАД СТАРИЈИМ ОСОБАМА

Насиље над старијим особама је у порасту, а међу најрањивијима су жене, показују истраживања, али и доступни подаци. У центрима за социјални рад, који евидентирају породично насиље, пре 15 година био је тек по неки случај, 2015-те године било је негде око 3.000 пријављених случајева. Затим, 2019-те године било је 4.238 случајева, а прошле 2020-те, у години пандемије, било је и више од тога, негде око 4.800 пријављених случајева насиља над старијим особама, каже за Телевизију Смедерево Надежда Сатарић, из Удружења “Снага пријатељства”-Амити.

-Насиље над старијим особама се догађа у свим деловима света, а тога није поштеђена ни наша земља. Насиља над старијима је одувек било, има га сада и биће га, али раније, негде до 2000-те године насиље над старијима је третирано као проблем породице, није било инкриминисано као посебно кривично дело и отуда се о њему и ћутало. Зашто? Зато што се оно најчешће догађа у кругу породице, и у кругу оних који су старијим особама најближи- деце, унука, неговатеља, оних од којих у неком делу свог животног доба и зависе, и отуда их је било срамота да пријављују, да траже помоћ, нису знали коме могу да пријаве, нити да ли ће им ко помоћи. Због тога је 2006. године Међународна мрежа за превенцију насиља над старијима одлучила да подигне глас и да изађе у јавност и да тог дана скрене пажњу и прво позове старије људе да не ћуте о насиљу које трпе, да га пријављују, да траже помоћ и заштиту – наводи Надежда Сатарић.

Указује да је насиље над старијима законски кажњиво, да постоји стратегија борбе против насиља, да се захваљујући медијима мења однос друштва према тој појави, као и однос  самих старијих, па се насиље више пријављује, што доказује податак о све већем броју пријава овакве врсте насиља.

-Ово не значи да је насиља више ових последњих година, него значи да је само подигнута свест и код старијих и код опште јавности, и да је насиље законом забрањено и да га треба пријављивати – каже Надежда Сатарић и додаје:

-Насиље над старијим особама је најсрамнији вид насиља, оно је израз родне дискриминације и недостатка друштвене одговорности за насиље над онима који немају моћ нити способност да му се одупру. То посебно важи за особе старије од 70, да не причам о онима старијим од 80 година. О бруталности тог насиља Ми у овој години од 1. јануара до сада имамо, само читајући новинске чланке, 4 свирепа убиства старијих жена и зато је важно да на данашњи дан поручимо прво старијим особама, на првом месту старијим женама: Не ћутите када вам неко нанесе не само физичко насиље, када вас неко почне малтретирати на било који начин, када вам све оно што урушава ваше достојанство, када вам неко наноси бол својим чињењем или нечињењем, то су акти насиља, тражите помоћ и пријавите.

Истовремено, поручује надлежнима, попут центара за социјални рад, тужилаштва, полиције, да би требало направити посебне протоколе за заштиту и процесуирање насиља над старијима и да је превенција важна, као и скрининг, који може да обави изабрани лекар, јер код њега старији одлазе најмање два пута годишње и реакција би могла да буде правовремена.

Међународни дан борбе против насиља над старима -15.јун, први пут у свету обележен је 2006.године, а у нашој земљи годину дана касније, на иницијативу Црвеног крста Србије.

Ј.В.

фото: ТВ Смедерево

 

 

Comments are closed.