„НУШИЋЕВИ ДАНИ“ ОД 13. ДО 20. ЈУНА

Овогодишњи, 38. по реду, позоришни фестивал „Нушићеви дани“ биће одржан у Центру за културу од 13. до 20. јуна, а обележиће га повратак програма у кафани „Дарданели“, појединих награда и – публике, најављују организатори, посебно истичући чињеницу да ће традиционални, „стари“ формат фестивала, након прошлогодишњих ограничења, поново бити оживљен.

-Ове године са задовољством можемо да најавимо „Нушићеве дане“ у пуном капацитету у погледу свих оних активности на које је публика навикла. Имамо и претфестивалски програм и фестивалски програм, награде, поред оне за животне дело, за најбољу представу и глумачко остварење, репрезентативни жири и јако квалитетну селекцију која ће публици омогућити да виде представе новије продукције – каже за наш портал Марко Цветковић, уредник програма културе ЦЗК-а.

Пред публиком ће у фестивалском делу програма бити пет представа наших угледних позоришних кућа, па ће од уторка, када је планирано свечано отварање, до суботе, моћи да уживају у комадима позоришта из Суботице, Крушевца и Вршца, али и Београдског драмског и Југословенског драмског позоришта.

-Фестивалски део ће отворити „Дивље месо“ Београдског драмског позоришта, у режији Јагоша Марковић, по тексту Горана Стефановског. То је култна представа негдашње Југославије, с тим што је Јагош текст адаптирао и прилагодио га саврменим околностима, где је то надирање фашизма замењено надирањем капитализма. У средишту приче је једна балканска породица са својом драмом у разједајућим капиталистичким околностима. Ту је и „Пучина“ Југословенског драмског позоришта, у режији Егона Савина, чија је најава  снажно одјекнула међу смедеревском публиком, а која је рађена по истоименом Нушићевом делу. Са психолошке и друштвено политичке стране то је провокативна и занимљива представа – наводи Цветковић.

У оквиру програма „У сусрет Нушићевим данима“ одржана је трибина на тему „Театрализација власти у комедијама Бранислава Нушића“ на којој је говорио др Александар Пејчић из Института за књижевност и уметност.

Претфестивалски програм доноси по две представе за децу: „Кли и клак“ Чича Мичиног позоришта и „Чудотворно кресиво“ Малог позоришта Душко Радовић, као и  занимљиву радионицу коју ће водити Горан Баланчевић, редитељ и костимограф светстског формата и репутације Борис Чакширан, која је везана за анимацију лутака и за сценске поставке. Ван такмичарског програма су два остварења рађена управо по делима нашег највећег комедиографа: „Аутобиографија“ Окрет театра и „Не очајавајте никад“ Позоришта „Драгољуб Милосављевић Гула“ из Петровца на Млави.

На завршној вечери фестивала, 20. јуна биће додељене Нушићеве награде за животно дело глумцу комичару, за најбољу представу у целини, за најбољу представу на основу гласова публике, као и награда „Милосав Буца Мирковић“ за најуспешније глумачко остварење на фестивалу, по избору жирија у чијем саставу су Исидора Минић, драмска уметница (председница жирија), Слободан Бода Нинковић, драмски уметник и Мики Дамјановић, драмски уметник.

-Припремљени су гласачки листићи, гласачка кутија која ће бити постављена у холу. Знамо да се проглашење глумца вечери дешава након бројања које се одвија током разговора са члановима ауторских екипа које изводе представе у кафани „Дарданели“, та радиција ће бити одржана ове године. Ове године те разговоре ће водити Весна Станковић, глумица која и тумачи један од ликова у представи „Пучина“, а једне, или две вечери, са њом ће бити водитељ Милош Латиновић, који је актуелни директор „Битеф театра“ – каже наш саговорник.

Након доделе награда биће изведена кабаретска представа „Нушић и пријатељи“ у оквиру које ће наступити Гордана Ђурђевић Димић, Весна Станковић, Исидора Минић, Небојша Дугалић, Слободан Бода Нинковић, Андреј Шепетковски, Мики Дамјановић, Владимир Прерадовић Лорд и Бенд Сумњива лица.

Цена улазнице за представе за децу су по 200 динара, док је улаз бесплатан за две представе које ће бити изведене у претфестивалском делу програма. За представе у фестивалском делу програма цена улазнице је 500 динара, а 300 динара за програм свечане доделе награда последње вечери „Нушићевих дана“.

Ј.В.

фото: ТВ Смедерево

 

 

 

 

 

Comments are closed.