SWISS PRO: СМЕДЕРЕВУ СЕРТИФИКАТ ЗА УСПЕШНО РЕАЛИЗОВАН ПРОЈЕКАТ „НОВЕ ИДЕЈЕ ПО МЕРИ ЗАЈЕДНИЦЕ“

Град Смедерево једна је од осам локалних самоуправа које су, у партнерству са организацијама цивилног друштва и уз подршку Владе Швајцарске кроз програм SWISS PRO, спровеле социјално иновативне пројекте за допринос бољем квалитету живота више од 2.800 грађана и грађанки из најрањивијих друштвених група. За успешну реализацију пројеката реализованог у оквиру јавног позива под слоганом „Нове идеје по мери заједнице“, у укупној вредности преко 110.000 евра сертификати су, осим нашем граду, додељени Власотицу, Ивањици, Рашки, Ћуприји, Новом Пазару, Неготину и Зајечару. Укупно 2.580 грађана и грађанки добило је подршку кроз унапређење приступа различитим јавним услугама у области здравства и социјалне заштите, док је око 230 људи из рањивих друштвених група економски оснажено кроз стручну обуку, од чега је њих 145 остварило радни ангажман и повећало приходе.

-Сарадња са локалним самоуправама је кључна за унапређење квалитета живота грађана, испуњавања њихових права, доступност јавних услуга и равноправност свих грађана Србије. У том процесу је и улога организација цивилног друштва веома значајна, што показују и резултати ових пројеката. Посебно је охрабрујуће што је постигнута пуна одрживост иновативних услуга које су кроз ове пројекте покренуте – рекла је на свечаности доделе сертификата помоћница министарке за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Мирјана Ћојбашић и захвалила се на дугогодишњом подршци Владе Швајцарске и УНОПС-у.

-Резултати ових пројеката показују да ако удружимо снаге и комплементарно делују различити сектори, може се направити позитивна промена. Пројекти су успели да идентификују које су потребе рањивих група и да на прави начин помогну најрањивијим члановима заједнице. Влада Швајцарске је спремна да настави са подршком свим иницијативама са локалног и националног нивоа усмереним на унапређење социјалног укључивања у Србији – истакао је Рихард Коли, шеф Канцеларије за развој и сарадњу Амбасаде Швајцарске.

Континуирана подршка Владе Швајцарске и сарадња и усмерење Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања кључни су за успех у пружању подршке у циљу боље социјалне укључености коју кроз програм  SWISS PRO и друге програме спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у Србији, навео је Марко Вујачић, шеф програма УНОПС у Србији.

„Јако је важно што су локалне самоуправе решиле да подрже услуге које су настале у оквиру ових осам пројеката, како би настале да постоји и у будућности. Организације цивилног друштва могу да помогну у решавању проблема, а нарочито потреба рањивих група на локалном нивоу. Партнерство има смисла и треба га подржавати и продубити“, навео је Вујачић.

Уз подршку програма SWISS PRO најпре су унапређене процедуре за финансирање организација цивилног друштва за пружање услуга грађанима, након чега је уследила подршка за спровођење 28 социјално иновативних пројеката ОЦД и још осам пројеката локалних самоуправа у партнерству са ОЦД.

-Упркос тешким условима током пандемије ковида 19, локалне самоуправе су успеле да спровођењем ових пројеката унапреде квалитет живота најугроженијих суграђана. Укупан број корисника подршке је чак четири пута већи од иницијално планираних – истакла је Ана Недељковић Беља, национална менаџерка програма SWISS PRO.

Подршка рањивим групама заснована је на анализи потреба локалних заједница и њихових приоритета, рекла је Наташа Ивановић, службеница за социјално укључивање програма SWISS PRO.

-Профил подржаних корисника и корисница је разноврстан, а највише су заступљени млади, жене, особе са инвалидитетом и деца. Подршка је поред стручних обука и обука на радном месту, подршка је пружена и за унапређење менталног здравља кроз стручна саветовања, као и неурофидбек, говорне и физио-терапије за децу са потешкоћама у развоју и услугу помоћ у кући – навела је Ивановић.

Програм „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – SWISS PRO“ подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општна (СКГО).

СДН

 

Comments are closed.