МУЗЕЈ У СМЕДЕРЕВУ: ПРЕДСТАВЉАЊЕ КЊИГЕ „ЕКСПЛЗИЈА У СМЕДЕРЕВУ 5. ЈУНА 1941. ГОДИНЕ – 80 ГОДИНА ПОСЛЕ“

У оквиру овогодишњег обележавања осам деценија од највеће трагедије у вишевековној историји града, Музеј у Смедереву ће у петак, 11. јуна у 19 часова, представити нову књигу „Експлозија у Смедереву 5. јуна 1941. године –  80 година после“ аутора Мирослава П. Лазића, вишег кустоса историчара. Реч је о најновијој историографској студији која обрађује овај догађај, а током промоције публикације биће представљени и најновији резултати вишегодишњих научних истраживања архивских докумената и музеолошке грађе, али и критичког читања досадашње литературе о теми експлозије у Смедереву 5. јуна 1941. године. Поменута историографска студија објављена је у издању Музеја у Смедереву.

-Рукопис Мирослава П. Лазића о разорној експлозији сакупљених убојних средстава у Смедеревској тврђави 5. јуна 1941. године настао је у склопу припрема изложбе о том догађају, а поводом осамдесетогодишњице вероватно највеће трагедије у историји Смедерева. Као такав, он не само што задовољава потребе пропратне публикације, већ их вишеструко надмашује. Реч је о изворном научном раду за који смо сигурни да ће деценијама остати релевантно, а можда и најрелевантније штиво о самом догађају и свему што је пре и после било везано за њега. Реч је о изузетно добро истраженом раду у коме је аутор не само сакупио сва до сада доступна знања о експлозији у Смедеревској тврђави, него их и критички размотрио, по потреби међусобно сучелио, упоредио и очистио од наслага идеологија, политичких интереса и погрешних перцепцији…  Рукопис који је пред нама целовито приказује смедеревску експлозију 5. јуна 1941. године – узроке, ток, последице и одјеке. Кроз цео рад провејава ауторов критички приступ минуциозно прикупљеним изворима и литератури, што је донело уравнотежен, деидеологизован и демистификован приказ с утемељеним и уверљивим закључцима који нас – колико је то могуће – приближавају објективним сазнањима о трагедији. Даљи историографски искорак би евентуално било могуће направити ако би се у истраживање укључили стручњаци за експлозиве, физичари и грађевински стручњаци, који би на основу својих специјалистичких знања можда могли да повећају фонд чињеница које би историчари морали да узму у обзир. Сазнања до којих се могло доћи само изучавањем доступних историјских извора Мирослав П. Лазић је овим радом практично исцрпео. Због тога се треба радовати његовом изласку из штампе и надати се да ће упркос дужини и студиозности и у овом нашем брзом и површном времену наћи број читалаца који својим квалитетом заслужује – део је рецензије др Зорана Јањетовића, научног саветника Института за новију историју Србије.

Промоција књиге биће одржана у првој сали Музеју у Смедереву, а на представљању књиге говориће Татјана Гачпар, директорка ове установе, др Зоран Јањетовић, научни саветник Института за новију историју Србије у Београду, као и аутор. Књига се већ налази у продаји и може се купити у смедеревском музеју по цени од 1.000 динара, саопштавају из смедеревског Музеја. 

СДН

 

Comments are closed.