“ПАД НОЋНОГ СОКОЛА” – СВЕДОЧАНСТВО О ОБАРАЊУ ТРИ АМЕРИЧКА АВИОНA

“Пад ноћног сокола” аутора пуковника у пензији Славише Голубовића својеврсно је сведочанство припадника јединица противваздушне одбране о догађајима које су проживели током 78 дана НАТО агресије на Савезну републику Југославију 1999. године. Истовремено, она је веродостојни приказ и омаж свима који су заједничким снагама допринели изузетном успеху – обарању три америчка авиона изнад наше земље тог тешког пролећа последње године 20. века.

 

аутор Славиша Голубовић

-Да вас подсетим, 27. марта те године смо оборили амерички авион Ф117А, такозвани, до тада, невидљиви авион, а другог маја исте године смо оборили такође амерички авион Ф16ЦГ. Потом 20. маја, претпостављамо да смо оборили амерички стратешки бомбардер који је такође урађен у стелт технологији, а то је авион Б2А. Као припадник трећег ракетног дивизиона 250-те ракетне бригаде, која је била задужена за противваздушну одбрану Београда, живи сам учесник свих тих догађаја који су се одиграли током нато агресије на СРЈ 1999. године. С обзиром на чињеницу да је моја јединица, трећи ракетни дивизион, постигао одређене војничке успехе, у тих 78 дана рата, ја сам се одлучио да те успехе евидентирам у књизи “Пад ноћног сокола”, па сам ту књигу направио заједно са својим ратним друговима – каже аутор Славиша Голубовић.

Народна библиотека Смедерево је, због актуелних епидемиолошких мера, промоцију књиге организовала у простору Центра за културу. Ово је после годину и по дана прва активност у оквиру културно-просветне делатности установе, а директорка Марина Лазовић исткла је задовољство што је циклус књижевних вечери отворила једна изузетна књига.

-На сваком споменику посвећеном жртвама у тешким страдањима у Русији постоји запис: “Нико није заборавио и ништа није заборављено”. Ми не треба да заборавимо, не кажем да не опраштамо, али не треба да заборављамо, јер је историја нације саткана је управо од тих тешких тренутака и животних прича, које касније остављамо нашим потомцима. Покушаћемо данас да не заборавимо, или да се присетимо, једног изузетно тешког догађаја, када се на Савезну Репулику Југославију, независну државу, обрушила снага НАТО агресора, иако смо били чланица УН, и још важније, оснивачи те велике организације, а што се косило са свим међународним законима. Злочин, једном речју – рекла је Марина Лазовић, директорка смедеревске библиотеке.

Ова књига, истакнуто је током промоције, има узузетан историјски значај, пошто обухвата архивску грађу о целокупном деловању противваздушне одбране у време бомбардовања.

-Кад је у питању сама књига, овде је садржан аналитички део – 46 ауторизованих текстова непосредних учесника догађаја и других одговорних лица у линији командовања. У њој је и интервју са пилотом обореног Ф117 авиона. До детаља је описано обарање 3 америчка авиона. Посебна вредност ове публикације је у томе што аутор не дозвољава себи да сам даје оцену онога што се догађало у тим данима и тим тренуцима обарања авиона. Он своје виђење ставља у други план, потенцира на личним сведочењима сабораца и аутентичним ратним документима – исткла је директорка библиотеке.

Аутор наглашава да су његови саборци схватили да је важно да у историји српског народа, догађаји који су се десили те ратне 99 године, остану описани тако како су се догодили, те да су заједно са њим уложили енергију енергију да би књига угледала светлост дана.

-Књига има изузетно велики документаристички карактер, а историчари су је оценили као историјски извор првог реда, зато што у књизи о догађајима који су се десили говоре живи учесници, који су потписали све оно о чему су говорили и што је објављено. Осим тога, у књизи има 279 оригиналних ратних фотографија, које су, такође, све ауторизоване. Поред учесника догађаја користио сам сву могућу архивску грађу, Војске Србије, односно тада војске Југославије, филмске материјале “Застава филма” и нешто од фото материјала Медија центра одбране.

Промоцији је присутвовао и један од чланова посаде која је оборила Ф117, потпуковник Борис Стоименов.

Посебну захвалност аутор је исказао Друштву за развој братских односа Руске федерације Републике Србије и Републике Белорусије и Смедерева.
Иначе, књига је издата 2016. године, а две године касније је доживела друго, допуњено издање. Преведена је на руски језик и већ заузима важно место на полицима различитих институција, института и историјских архива Руске федерације.

“Пад ноћног сокола” награђен је прошле године “Златним витезом” на међународном словенском књижевном форуму у Москви и признањем “Београдски победник”. У току су припреме за превод ове публикације на енглески и кинески језик.

Ј.В.

 

 

Comments are closed.