ПРЕДАВАЊЕ „ТЕАТРАЛИЗАЦИЈА ВЛАСТИ У КОМЕДИЈАМА БРАНИСЛАВА НУШИЋА“

У оквиру програмског сегмента овогодишњих „Нушићевих дана“ који носи назив „У сусрет Нушићевим данима“, у четвртак, 10. јуна, са  почетком у 18.30, у Концертној дворани Центра за културу биће одржана трибина „Театрализација власти у комедијама Бранислава Нушића“. Гост смедеревског Центра за културу који ће говорити на ову тему је др Александар Пејчић, виши научни сарадник Института за књижевност и уметност.

Програм ће донети увиде који се тичу извора смеха и комике у Нушићевим комедијама које тематизују власт и начина на који је кроз комедије спроводио критичку опсервацију власти, а допринеће и  темељнијем упознавању са Нушићевом поетиком смешног, као и са „позориштем у тексту“ у случају Нушићевих дела. Током програма расправљало би се о могућем одговору на питање шта доводи до тога да се Нушићеви ликови, према Пејчићевим речима, „показују као лутке на концу, марионете које своје понашање подешавају према субјективно пројектованом моделу“ , моделу који се тиче позиције власти. Питање опијености влашћу биће осветљено и кроз посвећивање пажње Нушићевој недовршеној комедији „Власт” чије је критичко издање приредио Александар Пејчић.

Улаз на програм је слободан, а модератор је Марко Цветковић, уредник научно-образовног програма Центра за културу Смедерево.

Александар Пејчић дипломирао је на Филолошком факултету у Београду на групи за Српску књижевност и језик. Магистрирао је са темом „Театрализација власти у комедијама Бранислава Нушића“, а докторирао са темом „Заплет у комедији српског реализма (између Јована Стерије Поповића и Бранислава Нушића“

Радио у просвети. Од априла 2018. године запослен у Институту за књижевност и уметност. Као научни сарадник ангажован на научном пројекту „Српска књижевност у европском културном простору”.

Члан уредништва часописа „1804” Задужбине „Први српски устанак” и уредник у издавачкој кући Neopress publishing. Сарадник на изради „Енциклопедије Народног позоришта.“

Области истраживања: српска књижевност (19. и почетак и 20. века), заборављени писци нове српске књижевности, урбана и патријархална култура у драми и приповедној прози 19. и 20. века, теорија драме, комедија и комично, наратологија, јужнословенска књижевност.

Објавио две монографије, три критичка издања, учествовао на више домаћих и међународних научних скупова.

СДН

 

Comments are closed.