ТВ СМЕДЕРЕВО САЗНАЈЕ: ПОКРЕТАЊЕ ДРУГЕ ПЕЋИ У ЖЕЛЕЗАРИ ПОЧЕТКОМ АВГУСТА

Висока пећ број 1 у смедеревској железари ХБИС, после годину дана паузе, биће покренута почетком августа, сазнаје незванично Телевизија Смедерево. Процене кретања на тржишту показале су да је покретање производње и у другој пећи оправданао, па ће после једногодишњег застоја ХБИС поново бити у погону у пуном капацитету. У току су, како сазнајемо, припреме пећи за покретање, а након што, почетком августа из ње потекне течно гвожђе, производња у смедеревској железари ће бити дуплирана.

Подсећамо, висока пећ број 1 угашена је 5. јула прошле године, због утицаја квота на извоз нашег челика у земље Европске уније и смањене потражње за челиком на тржишту, пошто су, услед пандемије корона вируса, многи клијенти ХБИС-а обуставили производњу. Најављено је тада да ће прва висока пећ поново бити активирана када за то буду створени тржишни услови.

Кинеска компанија ХБИС која је власник смедеревске железаре скоро годину дана прва је на листи извозника Србије. У прошлој, 2020-ој години, према подацима Сектора за макроекономске и фискалне анализе и пројекције Министарства финансија, ХБИС је био први са извозом вредним 436,8 милиона евра, испред борског „Зиђина“ и пиротског „Тигра“.

Ј.В.

фото: ХБИС Србија

 

Comments are closed.