МИЛА МИЛОСАВЉЕВИЋ И НИКОЛА МИЛОЈЕВИЋ РАВНОПРАВНИ НОСИОЦИ 24. ПЛАКЕТЕ „БРАНИСЛАВ МАНЕ ШАКИЋ“

Равноправни носиоци 24. Плакете „Бранислав Мане Шакић“, која се и ове године додељује заслужним делатницима на пољу очувања српског језика и неговања културе говора у електронским медијима Србије, окружења и расејања, су новинари Мила Милосављевић (Српска РТВ Црне Горе) и Никола Милојевић (ТВ продукција Вуковар, Хрватска), саопштено је из истоименог Фонда.

-Мада је ово преседан у додели оваквог признања у историји Фонда, који га од 1998.г. непрекидно дарује најбољим кандидатима у поменутој области, жири има чврсто образложење због чега је донета поменута одлука. Уз основну подлогу, која подразумева поседовање неопходних говорних и изражајних квалитета на матерњем, српском језику, итекако значајних за електронске медије, друга одредница је такође одиграла важну улогу при избору награђених кандидата. Наиме, обоје су својим радом везани за малобројна гласила из окружења, односно бивших република СФРЈ. Не улазећи у стварне разлоге због чега је то тако, да ли због укидања свега са предзнаком – српски у поменутим сада већ државама, или је у питању и неактивност самих Срба, тек – и Мила Милосављевић и Никола Милојевић, свако на свој начин доприноси очувању језика, основног идентитета народа чији су представници – наведено је у саопштењу.

Новинар Мила Милосављевић, као аутор и уредник емисије „Ставови и дилеме“ Српске РТВ Црне Горе, одбиром својих саговорника даје пресек стања и културолошку слику српског корења државе чије српство и духовност су неупитни. Од завршетка студија новинарства до овогодишњег одличја, више од 2 деценије је провела у бројним редакцијама штампаних и електронских медија пратећи област културе, посвећујући се упоредо и писању књига за децу, те словословљу са духовном и историјским тематиком.

Један од стваралаца занимљивих животних прилога Хронике Славоније, Барање и западног Срема, ТВ продукције Вуковар, је и новинар Никола Милојевић. Осликавајући камером и речју прошлост и садашњост Срба у  овом делу Хрватске, не оставља простор забораву порекла, имена и језика оних који су вековима на тим просторима. Завршивши новинарство, током десетогодишњег професионалног рада Милојевић је урадио на стотине телевизијских прилога, репортажа и новинских чланака о животу Срба у Хрватској. Коаутор је фотомонографије „Споменици НОБ-а некад и сад – бивша општина Вуковар“, штампане 2020.г.

Иначе, Фонд и награда „Бранислав Мане Шакић“  ће наредне, 2022. године обележити четврт века постојања, када ће на дан Шакићевог рођења, 5. јуна, бити уручена одличја и свим досадашњим добитницима из прошле и ове године, које је било онемогућено појавом вируса КОВИД19.

Подсећања ради, Фонд и одличје су формирани у знак сећања на једног од првих спикера Радио Смедерева, који је својим радом током четврт века потврђивао неопходност очувања српског језика и неговања културе говора у електронским медијима. Признање, чији се носиоци непрекидно бирају већ 24 године, је утолико значајно и јединствено јер сличне награде нису постојале ни у СФРЈ,  ни у потоњим државама, закључно са Србијом.

СДН

фото: насловна – фејсбук страница Фонда, и Фонд „Бранислав Мане Шакић“

 

Comments are closed.