“ВИТЕЗОВИ И ЛЕГЕНДЕ” СЕ ВРАЋАЈУ КУЋИ

Дух средњовековне Србије поново је протеклог викенда оживео у Малом граду смедеревске Тврђаве, где је одржан фестивал “Витезови и легенде”. На првом у низу, који ће сваког месеца бити организован до октобра, посетиоци су могли да се упознају са старим занатима, вештинама витешког надметања, опробају у стреличарству, јахању, а најмлађи у рингу осете део атмосфере из доба Ђурђа и Јерине.

-Ову тврђаву смо већ почели да сматрамо кућом, а кући се увек враћа. Она је по себи величанствена, невероватна и даје одлично искуство, као највећа равничарска тврђава у Европи. Ми смо овог викенда покушали да оживимо средњи век кроз сваки његов апсект, кроз свакодневни живот, кроз плес на дворовима, тренинге, кроз борбе витезова, наступе коњицом, презентацију старих заната и вештина, као што су дрводељачки, кожарски, оклопарски, ковачки занат. Имамо израду мозаика и многе друге активности у ова два дана овде и кроз све остале викенда који ће се у Смедеревској тврђави поновити у Малом граду, пошто ћемо бити овде до октобра – каже Бојан Тасић, председник Удружења “Бели орлови”.
Ово је први у низу викенда “Витезова и легенди”, а фестивал ће се враћати у Мали град све до октобра. Наредни сусрет заказан је за први викенд јула, када ће бити организовано такмичење у бохурт борбама.

– Ми радимо на томе да доведемо овде најбоље тимове света, екипе које представљају своје вештине кроз групне бохурт борбе 5 на 5, 12 на 12, слично као што је било када је била “Битка нација”, само што су то уиграније екипе, јер тренирају сваки дан заједно. Већ следећи пут имаћемо представнике из деул лиге, тј шампионе околних земаља и земаља света који буду могли да дођу, то ће бити величанствено такмичење које ћемо представити овде – наводи Тасић.
За град али и Србију, од велике су важности догађаји попут фестивала “Витезови о легенде”, који се одигравају на овом простору, сматра Младе Савић, в.д. директора ЈП “Смедеревска тврђава”.

-Поред бројних манифестација које имамо у тврђави, као што су “Смедеревска јесен”, “Театар у тврђави”, “Дунав филм фест”, после спектакуларне “Битке нације” дошло је до невероватног интересовања за догађаје везане за средњи век. Прошле године због епидемије нисмо могли да организујемо више садржаја, али био је “Витешки октобар” који је био прихваћен изузетно, овог пролећа сваког викенда предавања о Србији средњега века, витезовима, витешком коду и долазимо до фестивала “Витезови и легенде”, ово је први викенд дешавања, биће их још пет. Другог викенда у низу, 3 и 4 јула, моћи ћемо да видимо праве борце регистрованог спорта бохурт, доћи ће из околних земаља и Европе. Наша намера је да Смедерево буде убележено и задебљано на мапи витешких дешавања у свету, видели смо да је то могуће 2019. године и имамо план да то и остваримо – каже Савић.
Наш град биће представљен и ван граница наше земље, захваљујући активностима Удружења “Бели орлови” и истоименој локалној подружници организованој у Смедереву, која има и прве борце-представнике у витешким спортовима.

– Надамо се да ће нам епидемиолошка ситуација дозволити да наставимо са нашим активностима, имамо и друге велике фестивале, као што је “Џуст аут” у Манасији. Ми представљамо нашу историју и историјско наслеђе широм Европе, тако да чим се отворе границе, ми ћемо са нама понети Смедерево и однети га од Париза до Москве, и представити га тамо – поручује Бојан Тасић.

Ј.В.

фото: СД новине

 

Comments are closed.