DOKTOR DŽEZ KLAVIRA DIMITRIJE VASILJEVIĆ NASTUPA U SMEDEREVU

Džez pijanista, doktor džez klavira i kompozitor Dimitrije Vasiljević održaće u sredu, 26. maja sa početkom u 19 sati klavirski džez koncert u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo. Cena ulaznice je 300 dinara.

Dimitrije Vasiljević je srpski džez kompozitor i pijanista iz Beograda koji živi i radi u Nju Orleansu, SAD. Opisan je od strane autoriteta sa Muzičkog koledža Berkli  kao «sjajan džez svirač impresivnog muzičkog vokabulara i moćan moderni improvizator koji ima potencijal da postane novi glas modernog džeza». Vasiljević je stvaralac čija muzika predstavlja sofisticiranu kombinaciju američkog džeza, evropskog klasičnog nasleđa i tradicionalne srpske muzike.

Vasiljević je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu (2006) i na Muzičkom koledžu Berkli u Bostonu (2010), završio je master studije iz džez klavira na Univerzitetu Stejnhard  u Njujorku (2013) i doktorirao džez klavir na Univerzitetu Ilinois, Urbana – Šampanja (2017). Pre nego što je postao docent na Ksavijer Univerzitetu u Luizijani, u Nju Orleansu, gde trenutno radi kao profesor džez klavira, bio je pridruženi profesor na  Univerzitetu Stejnhard  u Njujorku, kao i asistent na University u Ilinoisu.

Kao aktivni solo džez pijanista, ali i lider svog kvinteta, kvarteta i trija, Vasiljević nastupa širom Evrope i Amerike, a neke od prestižnih sala u kojima je Vasiljević do sada držao koncerte su i Karnegi Hol u Njujorku, Kenedi Centar u Vašingtonu, sedište Ujedinjenih Nacija u Njujorku, Kranert Centar u Urbani, Montre Palas u Montreu, Švajcarska,  Hensel Hol  u Lankasteru itd. Takođe, redovno nastupa i u džez klubovima u Njujorku, Nju Orleansu i Čikagu. Godine 2008. osvojio je treću nagradu žirija kao i nagradu publike na Solo Džez klavirskom takmičenju  u Montreu, prestižnom svetskom takmičenju džez pijanista, kao jedini džez pijanista sa Balkana kome je to ikad pošlo za rukom. Te iste godine dobio je i nagradu Jazz Performance Award od strane Berkli Muzičkog koledža, a sledeće godine i nagradu Piano Department Achievement Award od strane iste institucije. Godine 2014, dobio je priznanje od Tesla Science Foundation iz Njujorka za doprinos liku i delu Nikole Tesle kroz muziku za svoju kompoziciju Wardenclyffe, posvećenu ovom velikom naučniku. Te iste godine osvaja i Creative and Performing Arts Fellowship stipendiju od strane Univerziteta u Ilinoisu. Godinu dana kasnije, Vasiljević postaje finalista dva velika džez takmičenja- Luminarts Jazz Competition u Čikagu i Kate Neal Kinley Memorial Fellowship. Sarađivao je sa brojnim renomiranim džez muzičarima od kojih su neki Džo Lovano, Kris Poter, Bred Šepik, Viktor Garsija, Čip Meknil i drugi.

Pored svoje izvođačko-kompozitorske i akademske karijere, Vasiljević se takođe bavi i komponovanjem muzike za film (Mora da ovo nije sve; Tierra Utopia; Reconciliation) i jedan je od osnivača i članova Music Defying Boundaries, američke neprofitne organizacije posvećenje promociji, širenju i plasmanu eksperimentalne elektronske improvizovane muzike kroz edukaciju, izvođaštvo i dokumentovanje. Tokom 5 godina, između 2013. i 2017, bio je deo profesorskog tima Blue Mountain Chamber Music Festival letnjih muzičkih kampova u Nju Džersiju i Pensilvaniji. Vasiljević ima četiri objavljena autorska albuma (The Path of Silvan; Metaphor; Accidental Nomad; Us) i snima za američku diskografsku kuću Ropeadope Records. Ova kuća izabrala je njegov album Accidental Nomad kao svog predstavnika u trci za Gremi nominacije za 2019. godinu u 4 kategorije: Najbolji džez album, Najbolji instrumentalni savremeni album, Najbolji instrumentalni aranžman i Najbolja instrumentalna kompozicija.Vasiljević je član američkog Udruženja džez edukatora (Jazz Education Network – JEN), a kuriozitet je da je Vasiljević prvi i za sada jedini doktor džez klavira iz Srbije.

SDN

 

Comments are closed.