ОДРЖАН ПРВИ „ФИЛИЋ-ФИЛМИЋ“ У ЗНАК СЕЋАЊА НА СТЕФАНА ФИЛИЋА

Школски фестивал кратких филмова „Филић-филмић“, инициран у знак сећања на Стефана Филића, младића кога су на смрт претукли насилници испред једног клуба у Великој Плани у фебруару 2020-те године, одржан је у Културном центру „Масука“, и већ у првој години постојања превазишао је локалне и републичке оквире, и понео префикс „међународни“.  На конкурс на тему „Не на силу и не насиљу“ стигло је 17 кратких филмова ученика основних и средњих школа из целе Србије, али и Македоније, а у ужи избор ушло је 8 најбољих по оцени жирија. Победници првог фестивала су ОШ „Станчић Милан-Уча“ из Кумана у категорији 8. разреда основних и 1. разреда средњих школа и средња школа „Миливоје Васић“ из Великог Градишта у категорији старијих разреда средњих школа.

-Јако сам поносна што сам део оваквог фестивала, овим се бавим из хобија, желела бих да студирам информатику, да упишем Електротехнички факултет. Али видела сам један филм Стефана Филића… Ово је начин на који он остаје заувек са нама – рекла је Анђела Настасијевић ученица средње школе „Миливоје Васић“ из Великог Градишта.

Кратки филмови ученика за тему су имали вршњачко насиље, а ауторске екипе проговориле су о овом широко распрострањеном проблему из различитих углова, дале своје виђење његовог узрока и решења, фокусирајући се на његове свеприсутне сегменте са којима се свакодневно сусрећу. Уз вољу, жељу и знање које су показали, значајна је била и подршка ментора, њихових професора и наставника, који су им помогли да своје идеје што јасније обликују. Као најбољи издвојили су се Драгана Живковић Скокић и Микица Матић, који су награђени за менторство у својим категоријама.

-На жалост, повод је трагичан, али заиста значајан, и дубоко верујем да ће овај фестивал заживети и да ће сваке године сећање на једног дивног, племенитог и невино страдалог дечака, заувек кроз овај фестивал живети у нама, да ће кроз филмове проговрити језик љубави, племенитости, разумевања, језик толеранције, а ни у ком случају говор мржње и насиља – рекла је Драгана Живковић Скокић, наставница ОШ „Радица Ранковић“ из Лозовика.

Главни носилац и организатор фестивала је Економско-угоститељска школа „Вук Караџић“ из Велике Плане, чији је Стефан Филић био ученик. Директорка школе Александра Илић навела је да је фестивал био нека врста изазова, с обзиром на то да се у школама углавном црта и пише, а не снима, али су, навела је, у школи сматрали да је одлична идеја да ученици на овај начин искажу своју креативност, посебно ако се има у виду чињеница да су тинејџери активни на друштвеним мрежама, где велики број њих поставља и своје снимке.

-Идеја је била свих нас, колега, ученика, ученичког парламента. Вршњачко насиље је нешто са чиме се свакодневно сусрећемо у школама, и видели сте у једном од филмића, наведено је да је Србија на првом месту у Европи по учеталости вршњачког насиља. Пошто је Стефан Филић био дивно дете, ученик наше школе, добар ђак, и његова страст  је била прављење филмића, у договру са његовом породицом смо осмислили овај фестивал, сви заједно. Ове године је тема насиље, желели смо да проговоримо против вршњачког насиља, можда ће, у неким каснијим годинама, то бити нека друга тема. Самим тим што су се ученици тиме бавили, ангажовали су се и размишљали о томе, то је добро. У нашој школи је вршњачко насиље сведено на минимум, ученици знају да га препознају, знају да морају да га пријаве и да не решавају сами своје конфликте. Мислим да смо их макисмално освестили, али то је процес, то траје. проблем потиче из друштва, из породице, свуда је око нас, али је важно о томе говорити, мислим да смо пуно урадили на том плану. Овакве манифестације и ова креативност свакако их ангажује да мисле у том смеру и да морају тиме да се позабаве, да би направили филмове, морају да размишљају у правцу ненасиља, односно неконфликта – рекла је директорка Александра Илић.

родитељи Стефана Филића

Осим најбољих по оцени жирија, изабран је и најбољи филм на основу гласова публике, а победило је „домаће“ остварење, филмић ученика ЕУШ „Вук Караџић“ из Велике Плане. Сви награђени добили су вредне награде у виду лаптоп рачунара и таблета, а награђени филм по избору публике својој школи донео је комплет књига за школску библиотеку. Породица се одужила и свима који су подржали организацију и одржавање првог фестивала. Захвалнице су, између осталог, додељене председнику општине Велика Плана Игору Матковићу, Полицисјкој станици у Великој Плани и Школској управи Пожаревац, а за медијску подршку Телевизији Плана и Телевизији Смедерево.

Подсећамо, осамнаестогодишњи Стефан Филић преминуо је након 30 сати проведених у коми, од повреда које су му 2. фебруара прошле године испред дискотеке у Великој Плани, нанела двојица насилника, и то само зато што је покушао да од њиховог насртаја одбрани свог млађег брата и друга. У Вишем суду у Смедереву у току је процес против двојице оптужених за тешко убиство.

 

 

Ј.В.

 

Comments are closed.