САОПШТЕЊЕ ХБИС СРБИЈА: НИСМО ОДГОВОРНИ ЗА АКЦИДЕНТ У ЦЕРСКОМ КАНАЛУ

Поводом еколошког акцидента који се догодио у Церском каналу у Шапцу, обавештавамо вас да Огранак компаније ХБИС Србија – Бели лимови у том граду, није имао неправилности у раду које би утицале на ову ситуацију, саопштено је из прес службе ове компаније.

-Компанија у Шапцу прерађује отпадне воде у свом Постројењу за прераду отпадних вода, па се тако пречишћена вода испушта у канализацију и потом у Церски канал. У ХБИС Србија редовно се раде хемијске анализе воде, које показују да није било никаквих прекорачења или поремећаја у раду Белих лимова у протеклом периоду. Републичка инспекција за заштиту животне средине је обишла Беле лимове у Шапцу и анализом параметара отпадних вода закључила да је Постројење за третман отпадних вода радило у претходним данима у складу са свим технолошким процедурама. Анализа је вршена на свака 4 часа, и резултати испитивања били су у складу са дозвољеним вредностима, тако да утицај отпадних вода из постројења ХБИС-а није био разлог за угинуће рибе у Церском ободном каналу – наведено је у саопштењу.

У саопштењу додају да поменуту канализацију у Шапцу не користи само ХБИС Србија, већ и друге фабрике које се налазе у том делу индустријске зоне. Контролом збирне шахте, у коју се уливају пречишћене воде из Белих лимова и кишна канализација која долази из правца старе „Зорке“, анализа је показала да је ХБИС вода регуларна, док из кишне канализације долази вода са великом количином пене. Овако помешана вода се излива у Церски канал.

СДН

 

Comments are closed.