ЦЗК: АУТОРСКО ВЕЧЕ СРДАНА ГОЛУБОВИЋА

Ауторско вече истакнутог филмског редитеља Срдана Голубовића биће одржано у уторак, 11. маја са почетком у 19 сати, у Концертној дворани Центра за културу Смедерево, најављују из ове установе. Сусрет са редитељем познатом по филмовима „Апсолутних сто“, „Клопка“, „Кругови“, „Отац“ донеће тематизацију његовог односа према стваралаштву и проблематици која га као аутора заокупља и са којом његова дела суочавају гледаоце, нудећи интезивно искуство.

-Током програма биће обрађена питања о тону и атмосфери Голубовићевих филмова, филмском изразу душевног бремена, драме и трагике ликова, односу бесперспективности и наде, људскости и дехуманизације, значају емоционалних садржаја за стварање и рецепцију уметничког дела, и начинима њиховог представљања на филму. Разговор са редитељем кога ће водити Марко Цветковић, уредник научно-образовног програма Центра за културу Смедерево, обухватиће и суочавање уметности и поетске истине са стварношћу савременог живота и друштва, реакције на вредносни суноврат, као и питање  о чиниоцима који су од важности за креирање убедљивог филма – наводе организатори.

Улаз на програм је слободан.

Срдан Голубовић дипломирао је на Факултету драмских уметности у Београду, где је данас професор на Катедри за филмску и ТВ режију.

За време студија снимио је више кратких играних филмова, међу којима је најпознатији филм „Тројка“ који је освојио Златну медаљу града Београда за најбољи дебитантски филм на Фестивалу документарног и краткометражног филма у Београду. Режирао је и трећу причу из омнибуса „Пакет аранжман“, по насловом „Херц минута“.

Први Голубовићев  дугометражни играни филм „Апсолутних сто“ учествовао је у главним програмима на преко 30 интернационалних филмских фестивала: у Сан Себастијану, Торонту, Солуну, Котбусу, Ротердаму, Пусану, Паризу, Палм Спрингсу, Трсту, Сан Хозеу….Освојио је 10 међународних и 19 домаћих награда, поред осталих и Гран при на фестивалу у Паризу, награду публике на интернационалном филмском фестивалу у Солуну, специјалну награду, Награду међународне федерације филмских критичара и филмских новинара и Награду Екуменског жирија на фестивалу у Котбусу.

Филм „Клопка“ 2007. имао је светску премијеру на Берлинском фестивалу и освојио је 22 међународне филмске награде. Гран при додељен је филму „Клопка“ на интернационалном филмском фестивалу у Софији. Срдан Голубовић награђен је за најбољу режију на фестивалу у Сан Хозеу, као и на Интернационалном фестивалу у Милану и у Висбадену, где је освојио и Награду међународне федерације филмских критичара и филмских новинара. На филмском фестивалу у Трсту филму је припала Награда публике.

Филм „Кругови“ добитник је „Златне кајсије“ на Интернационалном филмском фестивалу у Јеревану, Награде публике на филмском фестивалу у Сарајеву, као и на Међународном филмском фестивалу у Софији.  Срдану Голубовићу припале су награде за најбољу режију на фестивалима у Пули и Висбадену. На Берлинском филмском фестивалу филму „Кругови“ припала је Награда за најбољи филм у програму Форум.

Филм „Отац“ је на Берлинском филмском фестивалу добио Награду публике и Награду Екуменског жирија за најбољи филм. Добитник је и награде ФЕДЕОРА на ФЕСТУ, награде публике „Златна врата“ на фестивалу у Пули, главне награде, „Златне Антигоне“ на 42. Међународном фестивалу Медитеранског филма у Монпељеу, признање за најбољи наративни филм на Међународном филмском фестивалу у Калгарију.

СДН

 

Comments are closed.