МАНИФЕСТАЦИЈА „МУЗЕЈИ ЗА 10“ ОД 12. ДО 18. МАЈА И У СМЕДЕРЕВУ

Манифестација „Музеји за 10“ је национална музејска иницијатива, највећа у Србији и јединствена у Европи, која се ове године одржава по седми пут под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије. Координира је Национални комитет Међународног савета музеја – ИЦОМ Србија. Током седам дана бесплатног програма, обележавајући Међународни дан музеја, Европску ноћ музеја и Националну недељу музеја, у 50 градова и места широм Србије, преко 90 музеја и сродних институција, на бројним локација припремају разноврсне садржаје.

Ове године публика је позвана да учествује у наградном конкурсу: „Представи свој омиљени музејски предмет” кроз кратку видео форму, не дужу од 3 минута. Клипови ће бити објављени на друштвеним мрежама, а најкреативнији награђени (више о наградном конкурсу на: www.muzejisrbije.rs ), саопштавају организатори.

И Музеј у Смедереву прикључиће се овој манифесатцији, својим програмима које ће посетиоци моћи да виде од 12. до 18. маја.

Први у низу биће претпремијера новог дела сталне поставке, изложбе „Гвожђе, грожђе и урбане вибрације“, коју ће посетиоци током манифестације моћи да виде пре званичног отварања.

-На изложби нове сталне поставке Музеја у Смедереву представљене су три тематске целине које представљају препознатљиве маркере Смедерева и смедеревског краја  – Гвожђе, Грожђе и Урбане вибрациције.  На први поглед потпуно различити, ови сегменти су испреплетани како у историји, тако и у идентитетским праксама житеља Смедерева и његове околине. Кроз текстове, музејске предмете, фотографије, документарну и ликовну грађу публика ће моћи да се упозна са  виноградарством и винарством смедеревског краја, најзначајнијим моментима и главним чиниоцима индустријализације у Смедереву  као и са развојем градске културе и формирањем урбаног градског језгра у Смедереву током 19. и првих деценија 20. века – наводе у Музеју.

Такође, посетиоце ће бити у прилици да виде и сталну поставку нашег Музеја, изложбу „Смедеревска тврђава – од престонице до споменика културе“.

-Ова изложба афирмише комплексно наслеђe овог изузетног локалитета. Прича о Тврђави је уједно прича о Србији XV века, деспоту Ђурђу Бранковићу и ”проклетој” Јерини, кулучењу под Турцима, разорном првом и другом светском рату, обнови и проглашењу за споменик културе. Нова поставка даје најцеловитији приказ смедеревске Тврђаве до сада. На овај начин креиран је нов оквир за њено познавање и разумевање. Изложба Смедеревска тврђава – од престонице до споменика културе је саставни део Пројекта реконструкције сталне поставке чијом реализацијом Музеј настоји да прерасте у полигон за активно учешће и интерактивно учење, који подстиче критички и аутономни поглед на друштво, околину и историју. Она је место сусрета и дијалога, и простор који пружа задовољство и разоноду подједнако локалном становништву и туристима – подсећају из ове установе.

Такође, у музеју је још увек актуелна поставка Градске галерије савремене уметности, изложба „Колекција деценија“ , која се темеље на уметничким радовима из Колекције „Октобарски салон“.

-Просторно и тематски изложба је конципирана око питања начина и услова у којима гледамо и пратимо ликовну уметност али и могућности њеног излагања у доба пандемије, у отежаним условима рада са којима се и даље суочавамо. Радови приказани на овој изложби могу да сугеришу односе и имагинацију који настају између ентеријера и екстеријера, институција, приватних и јавних простора, рада и слободног времена. Реагујући на саму архитектуру музеја у активне просторе изложбе укључени су лапидаријум и простори изван саме галерије, који се не користе стандардно као излагачки. Таквим поступком, увођењем ширег просторног оквира у поставку, омогућујемо више персепктива гледања и испитујемо појам дистанце, који у овом случају може да буде позиција из које се другачије и из различитих углова сагледавају уметнички радови и просторна драматугија изложбе, галерије али и самог музеја – објашњавају организатори.

Током манифестације Музеј ће радити од 10 до 20 часова, а улаз ће бити бесплатан. Из Музеја подсећају да ће се програми реализовати уз примену свих прописаних мера за спречавање и сузбијање заразне болести КОВИД-19.

Ј.В.

фото: Музеј у Смедереву

 

Comments are closed.