ЦРВЕНИ КРСТ СМЕДЕРЕВО: ПОТРЕБНЕ РЕЗЕРВЕ СВИХ КРВНИХ ГРУПА

У уторак је, уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера, у Центру за културу, смедеревски Црвени крст организовао прву мајску акцију добровољног давања крви. Подршку овој хуманитарној организацији и даваоцима крви пружио је и Немања Џодић из Института за трансфузију крви Србије, захваливши се Црвеном крсту Смедерево, Центру за културу Смедерево и Граду Смедерево пошто је акција реализована у време празника.

-Данас смо се одлучили да дођемо овде да наставимо континуитет у прикупљању јединица крви, јер резерве морамо да држимо на нивоу који нам је потребан како би се задовољиле потребе здравствених установа како у Смедереву, тако и ван њега. Подједнако су потребне резерве свих крвних група, а посебно А негативна, 0 негативна, Б негативна и АБ негативна – рекао је Џодић.

Позвао је све суграђане који нису могли да дођу да се одазову акцији добровољног давања крви у понедељак, 10. маја у Центру за културу од 9 до 15 часова. Рекао је да је град Смедерево познат по добровољном давалаштву крви и да овде има много хуманих грађана. Додао је да се у просеку по свакој акцији у Смедереву прикупи око 60 јединица крви.

-Важан задатак је и едукација младих у сарадњи са Црвеним крстом Смедерево, при чему обилазимо срење школе. Због епидемије Ковида-19 нисмо били у могућности да организујемо акције у школама, али се надамо да ће од септембра поново почети едукација младих – рекао је он и додао да је, захваљујући младима, раније годишње прикупљано између 500 и 600 јединица крви.

Председник Црвеног крста Смедерево мр Слободан Станковић истакао је да Црвени крст реализује многобројне активности, а једно од битних јавних овлашћења јесте промоција и организација акција добровољног давања крви. Захвалио је свим добровољним даваоцима крви који редовно учествују у акцијама, а посебно је поносан оствареним резултатима. -Надам се да ћемо и убудуће наставити да реализујемо успешно ове акције. Позивам све добровољне даваоце крви и све хумане људе у нашем граду да се одазивају акцијама добровољног давања крви, имајући у виду чињеницу да је крв неопходна за функционисање здравственог система и у овим тешким условима борбе против корона вируса – рекао је Станковић.

У акцији организованој у уторак прикупљено је 25 јединица крви, што је, кажу у Црвеном крсту, солидан резултат, имајући у виду да је акција одржана у време празника.

Ј.В.

фото: СД новине, архива

 

Comments are closed.