ОДРЖАНО ГРАДСКО ТАКМИЧЕЊЕ РЕЦИТАТОРА

Градско такмичење рецитатора „Песниче народа мог“, у коме могу да учествују ученици основних и средњих школа на територији града Смедерева, одржано је у понедељак, 26. априла, а овога пута учесници су слали Центру за културу Смедерево видео снимке својих рецитација. Сасатав жирија који је оцењивао квалитет рецитација чинили су Миљан Губеринић, директор Међународног фестивала поезије Смедеревска песничка јесен (председник), Слободан Бода Нинковић, драмски уметник (члан) и Јовица Тишма, песник (члан).

-Жири је обрадован што млади људи воле да читају и говоре поезију. Утолико је труд који су уложили и значајнији и за похвалу. Наравно, неко увек мора да победи, али од тога је најважније да је крајњи победник-поезија – наведено је у коментару жирија.

Поред сугестија везаних за дикцију, акценат и артикулацију, начин саопштавања песме, који ваља разликовати од глуме, и прилагођавање песме узрасту и лирског субјекта роду рецитатора, жири је свима саветовао да што више читају поезију како би научили да је разумеју, осете, усвоје и на свој начин пренесу другима.

Традиционално, ученици су се такмичили у три узрасне категорије: нижи узраст (од првог до четвртог разреда основне школе), средњи узраст (од петог до осмог разреда основне школе) и виши узраст (ученици средње школе). Из сваке категорије одабрано је пет учесника који су својим рецитацијама оставили најбољи утисак. Они су се пласирали на регионално такмичење које се ове године одржава у Смедереву.

Победници по категоријама су:

Нижи узраст:

 1. Анђела Васић, ОШ Димитрије Давидовић Смедерево
 2. Теодора Милановић, ОШ Иво Андрић Радинац
 3. Милијан Катанчевић, ОШ Бранко Радичевић Смедерево
 4. Миња Николић, ОШ Доситеј Обрадовић Смедерево
 5. Миња Савић, ОШ Доситеј Обрадовић Смедерево

Средњи узраст:

 1. Адам Наббауги, ОШ Др Јован Цвијић Смедерево
 2. Емилија Нешић, ОШ Димитрије Давидовић Смедерево
 3. Софија Ивановић, ОШ Доситеј Обрадовић Смедерево
 4. Мила Симић, ОШ Др Јован Цвијић Смедерево
 5. Ленка Станојевић, ОШ Димитрије Давидовић Смедерево

Виши узраст:

 1. Алекса Бјелица, Техничка школа Смедерево
 2. Анђелина Живковић, Техничка школа Смедерево
 3. Исидора Замбов, Техничка школа Смедерево
 4. Марија Јеремић, Техничка школа Смедерево
 5. Тамара Николић, Техничка школа Смедерево

Редослед победника не представља рангирање изабраних такмичара, већ редослед по ком су стигле пријаве, саопштавају организатори.

СДН

 

 

 

Comments are closed.