ПОКРЕНУТ ПРОЈЕКАТ „СРБИЈА ИНОВИРА“

Центар за развој технолошког предузетништва и иновација, ICT Hub, уз подршку УСАИД-а, покренуо је пројекат Srbija Inovira, у трајању од четири и по године. У оквиру пројекта ће се активно радити на стварању окружења погодног за раст и развој иновација, који ће убрзати развој, стварање и ширење нових економских модела и модела сарадње. Циљ пројекта је да се ојача привреда која се заснива на иновацијама и да се на тај начин подстакну даљи развој, конкурентност и извозни потенцијали Србије, саопштено је из УСАИД-а.

Пројекат је заснован на идеји о креирању нових могућности на основу модела којим се подстиче одрживи иновативни развој и охрабрују лидери у овој индустрији; у традиционалним компанијама, малим и средњим предузећима (МСП), стартаповима, академским и истраживачким институцијама, да ближе сарађују и иновирају у оквиру великих пројеката, како би се убрзао раст у неким од најперспективнијих индустрија у Србији и утицало на јачање привреде земље.

-У оквиру овог пројекта доћи ће до системске промене, формирања нове и софистициране производње, коришћењем најнапреднијих метода у креирању иновативних производа, што ће постати извор конкурентне предности Србије на међународном тржишту. Наш циљ јесте да се препознају најперспективнији домени за иновације у Србији и да се захваљујући томе омогући формирање првог српског суперкластера у датој области. С обзиром да је ова методологија доказана и на светском нивоу, она представља ефикасну платформу за промовисање и подстицање иновативног развоја, креирање окружења за подстицање иновација као и пружање адекватне институционалне подршке и финансирања – наводи Александра Поповић, директорка пројекта Србија Иновира, додајући:

-На тај начин ће се повећати конкурентна предност и потенцијал, тако покрећући читаву привреду, отварајући један нови свет могућности.

Пројекат ће мапирати поља иновација у земљи и спровести опсежна истраживања кроз која ће идентификовати четири конкурентна домена у којима лежи највећи потенцијал у Србији. Потом ће се у 4 одвојена пилот пројекта за суперкластере тестирати њихов потенцијал у стварном окружењу, и на крају одабрати један домен у оквиру ког ће се спровести развој првог српског суперкластера.

Кроз кључна партнерства са инвестиционим групама укључујући МСП, стартапове, најважније лидере у индустрији, инвеститоре, академске институције, важне државне институције и формирањем вентуре цапитал фонда створиће се извор за екстерно финансирање појединачних пројеката који ће се осмислити у суперкластерима, те ће на тај начин иновативне компаније добити приступ финансирању.

У оквиру тог система подршке, омогућиће се даљи приступ финансирању за иновативне компаније, а формирањем фонда створиће се екстерни извори финансирања за специфичне пројекте који настану у самом суперкластеру. Пројекат ће такође улагати напоре да се побољша имиџ српских производа и привуку додатне инвестиције кроз комуникацију, едукацију и промовисање сврхе ове активности међу свим заинтересованим странама.

 

СДН

 

Comments are closed.