ВУЧИЋ У ПАЛАНЦИ: ОВАКВЕ ФАБРИКЕ СУ ШАНСА ЗА ОСТАНАК МЛАДИХ У СРБИЈИ

Свечаном церемонијом, у присуству председника Србије Александра Вучића, отворен је нови погон јужнокорејске компаније „Кјунгшин кејбл“ у Смедеревској Паланци. Осим председника Вучића, симболично пуштање у рад, означили су генерални директор „Кјунгшин кејбл Јуроп“ Кун Ђе Со, амбасадор републике Кореје Хјонг-ћан Че и председник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен.

Корејска компаније ће у свом погону у индустријској зони „Губереш“ производити делове за батерије електричних возила високе технологије, за европско тржиште. Ово је, након Пољске, тек друга фабрика коју је „Кјунгшин кејбл“ група отворила у Европи, а Србија је изабрана у конкуренцији неколико земаља, што, како је истакао председник Вучић након састанка са представницима корејске компаније и општине, показује да је Србија добро место за улагање.

-Поред Албаније, Бугарске и Турске, изабрали сте Србију и нисте погрешили. Ми ћемо се борити за ваш дугорочни останак у нашој земљи и желимо вам велики профит. Верујем да, када будете ширили производњу, нећете ни размишљатои о другим земљама, јер ми желимо да будемо партнери и у наредном периоду – поручио је Вучић.

-Поносан сам што смо данас отворили фабрику по плану, упркос пандемији и неочекиваним изазовима. Сигуран сам да то не бисмо успели без помоћи Владе Србије и општине и уз изузетан напор људи у Србији који сада раде у нашој фирми. Од данас почињемо масовну производњу електричних делова за акумулаторе аутомобила, за највеће произвођаче. На годишњем нивоу већ имамо стотину милиона евра наруџбина – поручио је на церемонији отварања генерални директор „Кјунгшин кејбл Јуроп“ Кун Ђе Со.

Амбасадор Кореје Хјонг Че честитао је компанији и општини Смедервска Паланка на изградњи нове фабрике.

-Хвала свима на посвећености да се овај посао заврши на изузетан начин, а посебно хвала на подршци председнику Вучићу. Кореја и Србија јесу географски удаљени, али сарадња је продубљена у многим областима, посебно у економији и верујем да ће ова фабрика подстаћи и друге инвестиције – истакао је Че.

-Кореја је земља од које можемо да научимо можда и највише, земља која се суочавала са много проблема, пре само 30 година успела је као феникс из пепела да се подигне и да постане азијски тигар, да постане чудо и земља о којој сви у целом свету причају. И зато и ваша технологија, знање и ваше радне навике, марљивост, посвећеност, је нешто што бисмо ми у Србији волели да научимо и да стекнемо. И ако не можемо да буде успешни као ви, да бар део тог успеха какав сте ви направили, направимо и ми у годинама које су пред нама – рекао је председник Вучић.

Истакао је да ће фабрике попут ове помоћи развоју Подунавског округа, Смедеревске Паланке и Велике Плане, али и целе Србије, и да могу задржати младе људе да не одлазе у иностранство.

-Овде ради 63 одсто људи из Смедеревске Паланке, 30 посто из Велике Плане, 93 посто запослених је из те две општине и то је инзваредна вест. Много више је жена и девојака, што је добра вест, јер ће то неретко бити друга плата у породици, што је гаранција да те жене могу да планирају потомство и будућност – нагласио је председник Вучић.

-Отварање фабрике компаније „Кјунгшин Кејбл“ у Смедеревској Паланци је велики дан за нашу општину и захваљујући председнику Вучићу, Влади Србије и корејској браћи ми од данас гледамо у будућност. Данас почиње нова ера у развоју наше општине. После скоро пола века дочекали смо тренутак да наш град поново буде уписан на индустријској мапи Србије, региона и Европе – рекао је председник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен.

У нови погон у Смедеревској Паланци уложено је 20 милиона евра. Тренутно је запослено 250 радника, а до краја наредне године овде ће бити отворено укупно 700 радних места.

Компанија „Кјунгшин кејбл Јуроп“ је део „Кјунгшин кејбл“ групе, чије се фабрике налазе у бројним државама широм света, укључујући САД, Мексико, Кину, Пољску, Јужну Кореју и друге. Корејска фабрка је основана 1974. године и лидер је на корејском тржишту електронских делова за аутомобилску индустрију. Има годишњи промет од 611 милиона долара. Ради у осам пословних објеката на три континента широм света.

Ј.В.

фото: СД новине

 

Comments are closed.