НАРДОНА БИБЛИОТЕКА: НАГРАЂЕНИ НАЈАКТИВНИЈИ ЧИТАОЦИ

Дана, 24. априла 1846. године у кнежевини Србији, основано је Читалиште у Смедереву, непосредно након Београдског. Као најстарија установа културе у граду Смедереву, Народна библиотека Смедерево навршила је 175 година рада и постојања. Поводом овог значајног јубилеја, а у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом изазваном вирусом Ковид-19, Дан библиотеке био је обележен многобројним прилозима у виртуелном окружењу, на званичном сајту и Фејсбук страницама библиотеке.

Заинтересовани суграђани могу да погледају видео прилоге у којима је приказан преуређен простор Дечјег одељења, описан и представљен рад установе у претходној години у пандемијским условима, а представљена је и набавна политика систематског попуњавања библиотечког фонда. Народна библиотека представила је и разгранату мрежу сеоских огранака, као и тематску изложбу „Смедеревско читалиште: Прошлост и садашњост“.

Уз видео-прилог обраћања директорке Марине Лазовић поводом Дана библиотеке и Светског дана књиге и ауторских права, овог петка су представљени и награђени најактивнији корисници позајмних одељења, у име којих се обратио Јовица Тишма, истакнути смедеревски књижевни стваралац, који је био најактивнији корисник Позајмног одељења. Осим њега, ту су и: Слађан Златковић (најактивнији корисник Одељења стручне књиге), Филип Никчевић (најактивнији корисник Одељења стране књиге), Маша Марковић (најактивнији корисник Дечјег одељења) и Војислав Деђански (најактивнији корисник Завичајног одељења).

 За суботу, 24. април, најављен прилог о Аранђелу Стефановићу, једаном од првих послератних управника, аутора летописа Градске народне библиотеке у Смедереву.

СДН

фото: Народна библиотека Смедерево

 

Comments are closed.