„УЗМИ РАЧУН И ПОБЕДИ“: ЈОШ 16 СТАНОВА И 60 АУТОМОБИЛА

Наградна игра „Узми рачун и победи 2021“ биће организована у два  круга, од  15. маја до 25. јуна и током јесени, а наградни фонд је повећан са 250 на 350 милиона динара и укључује 16 станова у Београду и 60 аутомобила Фијат 500L, наведено је у саопштењу НАЛЕД-а прослеђеном нашој редакцији.  Грађани већ данас могу да почну са слањем фискалних рачуна и слипова, најавио је министар финансија Синиша Мали на конференцији за новинаре у Палати Србија, одржаној у уторак.

– Изузетно смо задовољни резултатима прошлогодишњег циклуса наградне игре, када је послато више од 11,7 милиона коверата односно 117 милиона фискалних рачуна и слипова. На основу анализе извучених коверата процењује се да је по основу ПДВ-а  у буџет уплаћено  100 милиона евра. Желели смо да наградном игром утичемо на подизање свести грађана о значају сузбијања сиве економије и важности узимања фискалних рачуна при свакој куповини јер на тај начин обезбеђујемо новац за улагање у болнице, школе, вртиће и борбу против корона вируса и у томе смо апсолутно успели – рекао је министар Мали.

Правила наградне игре остају непромењена, потребно је послати најмање 10 фискалних рачуна или 10 слипова у једној коверти,  минималне вредности од по 100 динара. Слање коверата је бесплатно путем Поште Србије. У игри могу да учествују рачуни и слипови издати од 1. априла 2021. Извлачења ће од 15. маја бити емитована уживо на Првом каналу РТС-а, суботом од 18 часова.

Потпредседница Савеза за фер конкуренцију и директорка компаније Мастеркард за тржишта Србије, Црне Горе и БиХ Јелена Ристић истакла је да се концепт фискалне лутрије показао као одличан механизам за јачање пореске културе и подстицање безготовинских плаћања.

– На основу анализе извучених коверата у које смо имали увид, видели смо да су слипови у мањини, као и да се безготовински пре свега плаћа у супермаркетима (58%), док се тек свако пето безготовинско плаћање обави у малим продавницама (20%). То нам говори да је потребно уложити додатни напор у јачање свести о предностима безготовинског плаћања, бољу финансијску инклузију свих слојева друштва, и изградњу ПОС инфраструктуре посебно у мањима радњама и срединама где је сива економија израженија – јер кад платимо картицом или инстант можемо бити сигурни да је трговац платио порез  – нагласила је Ристић.

Просечна вредност извучених рачуна у претходном циклусу је износила 752 динара, а интересантно је да су учесници наградне игре најчешће куповали у малим продавницама (51%), које су управо критична места за издавање рачуна, док је из супермаркета дошло двоструко мање рачуна (26%) и још мање из апотека (10%). Највише су куповани прехрамбени производи (60%), акцизни производи (15%) и лекови (7%).

На конференцији за новинаре уручена су признања и новчане награде  за девет градова и општина чији су грађани у претходном циклусу били најактивнији у скупљању фискалних рачуна и слипова. У категорији малих локалних самоуправа победили су Блаце, Димитровград и Србобран, код средњих Савски венац, Кула и Врбас док су међу великима најактивнији били Врање, Бачка Паланка и Панчево. Они су поделили наградни фонд од 180.000 евра за улагање у пројекте од јавног значаја  о чему ће одлучивати грађани онлајн гласањем на  порталу  http://www.uzmiracun.rs

Тако је Слободан Миленковић, градоначелник Врања, града који је имао највише послатих коверти спрам броја становника и куповне моћи,  најавио  да ће грађанима бити понуђено да 20.000 евра определе за уређење трга са мозаик мапом града или опремање дечијег игралишта у  центру. У општини Кула грађани ће бирати између улагања у опремање дома здравља или опремање јаслица у месту Сивац. Сви предлози  пројекатa победничких општина ће бити доступни на националном порталу од 5. маја 2021, саопштено је из НАЛЕД-а.

СДН

фото: НАЛЕД

 

Comments are closed.