СМЕДЕРЕВАЦ У БРОБИ ЗА ЛЕГАЛИЗАЦИЈУ КАНАБИСА

Незванични Светски дан канабиса, 20. април, обележен је у Београду окупљањем лица који ову биљку користе у медицинске сврхе, а са скупа је још једном упућен захтев надлежним органима Републике Србије да се у нашој земљи дозволи његова употреба за лечење оболелих.
Наиме, поседовање или узгајање канабиса у било које, па и медицинске сврхе, према важећем Кривичном законику је кривично дело, а 2015. године је радна група Министарства здравља донела одлуку да уље канабиса не треба озаконити, јер нема довољно доказа да је безбедно за употребу и да лечи. Ипак, постоји могућност да се овакав став промени, с обзиром на то да су Уједињене нације 2. децембра прошле године, на предлог Светске здравствене организације, скинуле канабис са листе најопаснијих дрога, сврставши га у групу супстанци које се користе у терапијске и научноистраживачке сврхе. Та Одлука је постала део Јединствене конвенције о опојним дрогама из 1961. године, која је постала обавезујући део правног система земаља које су је ратификовале, међу којима је и Србија.
Брзом усклађивању српског правног и законодавног система са овом најновијом одлуком нада се и наш суграђанин Милош Матејић (36), радник, отац петоро деце, који је због узгоја канабиса, како тврди, у сврху побољшања сопственог здравља, правоснажно осуђен на три године затвора.
-Већ 14 године имам обољење јетре. Више чланова моје породице преминуло је од карцинома, а мој отац од рака јетре. Моје здравствено стање било је лоше, упркос одласцима код лекара, трансаминазе у крви стално су биле повећане, резултати неповољни. Један познаник који болује од рака дао ми је да пробам уље канабиса и било ми је боље и психички и физички, резултати су то показивали. Тада сам почео да се интересујем за бољитак који може да пружи уље канабиса. Распитао сам се и пратио ову проблематику у Удружењу ИРКА, и тек након тога одлучио да покушам себи да помогнем. Пронашао сам самоникли канабис у природи, у Делиблату, нисам ни од кога купио, нити сам икада био у контакту са лицима која имају везе са произвдоњом ради продаје или продајом. Издвојио сам семе, посејао, и биљке су никле. Нисам ни стигао да их искористим за било шта, а камоли да их злоупотребим – сведочи за наш портал Милош Матејић.
Иако је током судског поступка, тврди, на основу бројних чињеница и вештачења покушавао да докаже да је канабис гајио искључиво за сопствене потребе у медицинске сврхе, наводи да суд то није узео у обзир, те је, упркос томе што, исзричит је, није доказана намера даље дистрибуције нити продаја, осуђен на три године затвора.
-Свестан сам да је, према нашим законима, то кажњиво. Нити сам продавао дрогу, нити је узгајао ради даље продаје. И не бежим од одговорности. Понудио сам да, с обзиром на околности, будем осуђен на годину дана и поптпуно спреман да се суочим са свим последицама, али три године је, сматрам, превисока казна. У тренутку када су ме ухапсили, код мене је пронађено читавих 20 динара… Ја сам радник, никада раније ни због чега нисам био осуђиван нити због било ког преступа процесуиран. Сада највише бринем за своју породицу. Отац сам петоро деце, имам болесну супругу која чека операцију срца, ја их издржавам, живе од мог рада. Шта ће са њима бити када одем на одслужење казне – пита се наш саговорник.
Због тога је и он у уторак био у Београду, са још много лица која су, као и наш суграђанин, у истом проблему. Зато су још једном упутили захтев Влади Србије да се болесним људима омогући лечење канабисом у Србији, без обзира на то да ли је он легализован или не. А према неким проценама, у Србији таквих има више од пола милиона.
Са проблематиком је упознато и надлежно министарство, а министар здравља Златибор Лончар поручио је у уторак да се у нашој земљи већ ради на примени одлуке Уједињених нација.
-Немамо ниједан разлог да не применимо то што су рекли, али да не угрожавамо ни наше грађане, ни наше законодавство. Оно што је чињеница је да радимо на томе и наши најстручнији људи ће радити и донети решење које је у складу са тим. Изузетно осетљива тема – изјавио је Лончар.
До сада су све иницијативе за измену закона и легализацију марихуане у медицинске сврхе биле безуспешне, иако све више земаља у свету, Европи и региону, лечење канабисом уводе у легалне токове. То је случај у 22 европске земље, међу којима су две из региона – Хрватска и Северна Македонија.
Пре око два месеца чланови Удружења ИРКА били су на састанку у Влади Србије, када је најављено формирање Комисије која треба да се позабави овом темом и размотри могућности да се ситуације попут ове, у којој се сада налази Смедеревац Милош Матејић, убудуће не понављају. И он са зебњом очекује брзо решавање овог проблема, од чега, каже, зависи опстанак његове породице.
Ј.В.

 

Comments are closed.