„ПОСАДИ СВОЈ ХЛАД“: ПОДЕЉЕНЕ БЕСПЛАТНЕ САДНИЦЕ ГРАЂАНИМА

У акцији „Посади свој хлад“ која је организована широм Србије, данас ће бити подељено 30.000 садница у више од 50 локалних самоуправа. Акцији се придружио и град Смедерево, а на главном градском тргу организована је подела 100 бесплатних садница „Белог јасена“ за исто толико заинтересованих суграђана. Свако од њих, уз садницу је добио и упутство о томе како се сади дрво, са везицом на коју треба да упише име и датум садње.

-Град Смедерево и јавно комунално предузеће „Зеленило и гробља“ са задовољством су узели учешће у овој великој акцији која се организује широм Србије са циљем подизања еколошке свести и повећање броја садница на нивоу наше земље, али и у Европи и остатку света. Сведоци смо колико је екологија важна, а овакве акције које су усмерене на подизање еколошке свести и решавање ових проблема од виталног су значаја за нашу земљу. Од почетка акције већ неких 60 садница је подељено, грађани су задовољни, углавном добијамо похвале и сугестије да се са оваквим акцијама треба наставити. Задовољство нам је да у томе учествујемо и захваљујем свим спонзорима на републичком нивоу који прикупили средства за набавку ових садница – рекао је Мирко Шкрбић из ЈКП „Зеленило и гробља“.

Према расположивим подацима, наведеним на сајту „Посади свој хлад“, човек годишње удахне око 9,5 тона ваудуха, у коме кисеоник чини око 23%, односно, око 740 килограма кисеоника. да би се произвео кисеоник за једну особу потребно је 7-8 стабала. У Србији је, према подацима са овог сајта, пошумљеност територије на ниском нивоу, само 0,3 хектара по становнику, у комшијским БИХ и Хрватској, на пример, је 1,38, док је у неким земљама то много више, попут Норвешке 6,93 хектара и Русије где је пошумљеност 11,11 хектара по становнику.

Ј.В.

 

 

 

Comments are closed.