„КОЛЕКЦИЈА ДЕЦЕНИЈА“ У МУЗЕЈУ У СМЕДЕРЕВУ

Прва овосезонска изложба Градске галерије савремене уметности „Колекција деценија“ отворена је у Музеју у Смедереву, а заинтересовани суграђани моћи ће да је погледају до 23. маја. Изложбу су осмислили аутори Зорана Ђаковић Миннити и Синиша Илић, као део истраживачког пројекта утемељеног на уметничким радовима из Колекције Октобарски салон, а реализована је у сарадњи са Културним центром Београд.

-Овде су представљени изабрани радови из колекције Октобарски салон, једне од највећих изложби савремене уметности у Србији. У питању је десет уметника и уметница, одабрани су радови који реагују на време и на друштвене прилике данас. Ово је прва овогодишња изложба коју реализујемо у сарадњи са Музејом, биће их још две, а планиране су за новембар – наводи Наташа Радосављевић Кузмановић, виши кустос Збирке савремене уметности Музеја у Смедереву.

Поднаслов изложбе је „Душа трпи бол постојања у несигурном свету сигурност сања“, што је један од текстова на раду ауторке Бригите Међо, који изложен у простору Музеја.

-Уметник Синиша Илић и ја спроводимо неколико година уназад једну врсту кустоско-уметничког истраживања о томе како савремене уметности могу да реагују на одређени простор, одређено време и одређени контекст у коме се излаже. Радови из колекције ће показати како и они могу бити актуелни и живи и оцртавати и говорити о неком тренутку у коме живимо. Ми радимо тако да смо у дијалогу са простором, ову изложбу смо примишљали у складу са простором Музеја у Смедереву, са амбијентом и контекстом у коме се Музеј налази и у коме данас опстаје савремена ликовна уметност – наводи Зорана Ђаковић Миннити, коатурока поставке.

-Специфичан за овај музејски простор је лапидаријум, односно отворени излагачки простор, што је у складу са условима данашњег излагања и посматрања уметности и живота уопште, јер затворени и галеријски простори због пандемије имају ограничења функционисања. Ми смо искористили овај простор, један од изложених радова у њему је моја мала интервенција са археолошком збирком смедеревског музеја – ђулад која су овде изложена добијају неку нову организацију, она реферише на неко загонетно време и говори о начину како све могу кроз време које није продукцијско, а које смо живели последњих годину дана, да се распоређују елемнти, предмети, наша размишљања – каже Синиша Илић, коатур изложбе.

Суграђани могу изложбу да погледају до 23. маја, а у складу са важећим епидемиолошким мерама Музеј у Смедереву отворен је за посетиоце раднима данима од 10 до 17, а викендом од 10 до 15 часова.

Ј.В.

фото: СД новине

 

Comments are closed.