ГРАДСКА ГАЛЕРИЈА САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ И МУЗЕЈ У СМЕДЕРЕВУ: ИЗЛОЖБА „КОЛЕКЦИЈА ДЕЦЕНИЈА“

„Колекција деценија“ је изложба којом ће смедеревска Градска галерија савремене уметности и Музеј у Смедереву отворити овогодишњу изложбену сезону. Изложба и истраживачки рад „Колекција деценија“ темеље се на уметничким радовима из „Колекције Октобарски салон“ и овај пут се реализују у сарадњи са Градском галеријом савремене уметности и кустоскињом Наташом Радосављевић Кузмановић. Изложбу су осмислили Зорана Ђаковић Миннити и Синиша Илић, саопштавају организатори. 

-Просторно и тематски изложба је конципирана око питања начина и услова у којима гледамо и пратимо ликовну уметност али и могућности њеног излагања у доба пандемије, у отежаним условима рада са којима се и даље суочавамо. Радови приказани на овој изложби могу да сугеришу односе и имагинацију који настају између ентеријера и екстеријера, институција, приватних и јавних простора, рада и слободног времена. Реагујући на саму архитектуру музеја у активне просторе изложбе укључени су лапидаријум и простори изван саме галерије, који се не користе стандардно као излагачки. Таквим поступком, увођењем ширег просторног оквира у поставку, омогућујемо више персепктива гледања и испитујемо појам дистанце, који у овом случају може да буде позиција из које се другачије и из различитих углова сагледавају уметнички радови и просторна драматугија изложбе, галерије али и самог музеја – наводе рганизатори.

„Колекција Октобарски салон“ основана је 2012. године на основу поклона уметница и уметника који су излагали на међународним издањима изложбе Октобарски салон, од 2004. године, а на иницијативу Културног центра Београда. Највећи део Колекциједобио је својство покретног културног добра, а 153 уметничка дела укупно 104 уметнице, уметника и уметничких група налазе се у јединственом информационом систему за дигитализацију културног наслеђа и савременог ставралаштва. Колекција наставља да расте захваљујући поклонима и откупима.

Уметнице и уметници: Биљана Ђурђевић, Нина Ивановић, Синиша Илић, Жолт Ковач, Неда Ковинић, Карстен Конрад, Милорад Младеновић, Драгољуб Раша Тодосијевић, Милица Томић, Шкарт + НЕпрактичне жеНЕ (Бригита Међо).

У складу са одлукама Кризног штаба о увођењу мера заштите за сузбијање заразне болести Ковид – 19, неће бити званичног отварања изложбе, али ће посетиоци моћи да погледају изложбу 6.4.2021. од 12 до 17 часова. Наредним данима Музеј ће бити отворен за посетиоце од 8 до 17 часова и викендом од 10 до 15 часова.

СДН

 

Comments are closed.