СВЕТСКИ ДАН ОСОБА СА АУТИЗМОМ: АУТИЗАМ – ЈЕДНО ИМЕ СА ХИЉАДУ ПРИЧА

Други април се још од 2007. године обележава као Светски дан аутизма. Том приликом посебна пажња се посвећује особама са овим стањем, уз нагласак стручњака да они могу и те како бити равноправни чланови овог друштва, уколико им се обезбеде одговарајући услови и неопходна подршка.

Премда Србија и даље нема регистар деце и особа са аутизмом, преваленција у другим земљама показује континуиран пораст деце код које је овај поремећај дијагностикован.

-Почетак испољавања првих симптома код деце са аутизмом није универзалан. У зависности од тога да ли је реч о примарном или секундарном аутизму, разликује се време испољавања сметњи, а неретко и његова тежина. За разлику од примарног аутизма, код ког дете од самог почетка нема уредне фазе развоја, секундарни аутизам почиње регресијом у понашању након периода уредног развоја – наводи Јована Јањић, дипломирани дефектолог-логопед и активни члан платформе за здравствене консултације Докток, на којој свакодневно родитељима аутистичне деце или особама са аутизмом пружа разговор и подршку.

Оно на шта је потребно обатити пажњу и представља прве знаке аутизма јесу измењена понашања пре очекиваног проговарања, као што су слабо и селективно одазивање на име, краткотрајан контакт погледом или његов изостанак, изостанак социјалног осмеха и интересовања за друге, појава сензорних сметњи у виду претеране или смањене осетљивости на одређене сензорне стимулусе (светло, звук, додир, мирис, укус), измењен ритам спавања и храњења дужи временски период, хиперактивност и моторичка хиперсензитивност, необична интересовања и оскудна игра… Ови симптоми захтевају процену и праћење мултидисциплинарног тима стручњака, који поред логопеда и дефектолога, укључује психологе, психијатре и неурологе услед придружених неуролошких сметњи код неке деце.

Да особе са аутизмом могу једнако да функционишу и да има позитивних примера живота са овим стањем, пример је мама једног аутистичног дечака Јелена Шебез Инић која својим примером оснажује не само родитеље који се суочавају са аутизмом, него и све нас како да га прихватимо без скепсе и страха.

-Аутистична деца нису у бити другачија, она једнако осете, воле, уче и играју се и то је оно што треба да учимо своју децу – да је бити другачији сасвим у реду. Особа са аутизмом, као и свака друга особа, има једнака права на образовање, здравствену заштиту, подршку и достојанствен живот, зато морамо сви заједно да се удружимо да за оне са аутизмом учинимо свет бољим местом за живот” – говори Јелена.

Јелена на свом Инстаграм профилу @dnevnikjedneautisticne.mame отвара врата свог дома, не само данас, и свакодневно дели своје искуство живота са аутизмом и едукује заједницу.
Управо у циљу оснаживања инклузије аутистичних особа, на Докток платформи за бесплатне здравствене консултације свакодневно су присутни стручњаци – дефектолози, логопеди, дечији психијатри, педијатри, али и психотерапеути и психолози који су на располагању за сваку врсту бесплатне подршке и консултације родитељима деце са аутизмом, особама са аутизмом, али и родитељима деце са типичним развојем, као и свима нама. Посетите www.doktok.rs и закажите термин своје консултације код жељеног стручњака.

СДН

 

 

Comments are closed.