ОБЕЛЕЖЕНА ГОДИШЊИЦА НАТО БОМБАРДОВАЊА

Минутом ћутања и полагањем венаца на споменик суграђанима страдалима у бомбардовању 1999. године, у Смедереву је обележена годишњица почетка НАТО агресије на тадашњу Савезну Републику Југославију.

Венце су положили представници руководства града, делегације Војске и МУП-а Србије, породица палих жртава, као и делегације СУБНОР-а, Удружења потомака ратника 1912-1918, Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида и градског одбора Социјалистичке партије Србије.

Одата је пошта суграђанима страдалим током НАТО бомбардовања, припадницима војске и полиције: Браниславу Николићу, Радиши Ђорђевићу, Млађан Радојковићу, Адему Беришау, Станишу Павића, Драгану Комарици, Роберту Лајчаку, Благоју Радићу, Ивици Серафиновићу Цивију, Топлици Илићу, Бојану Радојковићу, Дејану Седларевићу, Мирославу Милошевићу и Милутину Добрићу.

-Данас се навршавају 22 године од почетка НАТО бомбардовања наше земље. Грађани Србије никада неће заборавити хиљаде страдалих живота. За нас су сви страдали болни. Наша трагедија и подсећање на период који не смемо да заборавимо. Сваке године на овај дан, дан сећања на жртве страдале у НАТО бомбардовању, подсећамо да су туга и бол за настрадалима неизбрисиви. Године и деценије које долазе чувају страдале у нашим срцима и сећањима и подсећају нас сваке године изнова да нису заборављени. Свим страдалима у НАТО бомбардовању нека је вечна слава и хвала – рекла је, обраћајући се на комеморативном скупу, заменица градоначелника Марија Марковић Ставрић.

Подсећамо, на данашњи дан 1999. године око 19 часова и 30 минута снаге НАТО-а започеле су ваздушне ударе на Савезну Републику Југославије, без одобрења Савета безбедности Уједињених нација. Током операције назване „Милосрдни анђео“, која је трајала 78 дана, страдало је више од 2.000 људи и причињена огромна материјална штета, пошто су уништени или оштећени многи инфраструктурни објекти. Бомбардовање је окончано 9. јуна, потписивањем Кумановског споразума.

Ј.В.

фото: СД новине

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.