ВУЧЕН: ЕПИДЕМИЈА ПОМЕРИЛА ОТВАРАЊЕ ЈУЖНОКОРЕЈСКЕ ФАБРИКЕ У СМЕДЕРЕВСКОЈ ПАЛАНЦИ

Опрема за јужнокорејску фабрику аутоделова “Кјунгшин кејбл”, која је за пет месеци изграђена у индустријској зони „Губераш“ у Смедеревској Паланци, касни због епидемије корона вируса, па је отварање померено са марта на април, саопштио је председник општине Смедеревска Паланка Никола Вучен.
– Радови су завршени, фабрика је требало да буде отворена у марту, али је застој због опреме, због ситуације са короном. Део машина је већ у погону, а део је на путу. Од априла, ова фабрика, која ће препородити привредну ситуацију у Смедеревској Паланци, почиње да ради пуним капацитетом – наводи Вучен.
До сада је, како каже, у фабрици запослено 250 радника, просечне старости од 25 до 30 година, и да они су већ у процесу обуке специјалног тима корејских стручњака.
– Враћају нам се и млади који су због посла отишли у друге средине. И даље је велики број наших суграђана заинтересовано за посао. Инвеститор се показао као добар пример у Србији, али и према локалној самоуправи и радницима. Реч је о једној од најмодернијих фабрика у региону. Њихов долазак и значај за нашу општину најбоље показује чињеница да је ово највећа привредна инвестиција у Смедеревској Паланци у последњих 60 година – истиче Вучен.
Додаје да ће “Кјунгшин кејбл” у објекту површине 20.000 квадратних метара производити модуле за батерије за електричне аутомобиле. У изградњу и опремање корејски инвеститори уложили су 20 милиона евра, а држава је уступила грађевинско земљиште и уложила 40 милиона динара за инфраструктурно опремање, укључујући и приступне саобраћајнице. Такође, каже Вучен, држава ће са 6 милиона евра субвенционисати запошљавање више од 700 радника на неодређено.
“Кјунгшин кејбл Јуроп” је део “Кјунгшин групе” чија постојења се налазе и у САД, Мексику, Кини, Пољској и бројним другим државама, Основана је 1974. године и лидер је на корејском тржишту електричних аутомобила. Производе делове за Хјундаи и Киа, а од 2018. године започели су са снажном експанзијом на тржиште Европе.

СДН

 

 

Comments are closed.