ЦЗК: АУТОРСКО ВЕЧЕ ВЕРЕ ХОРВАТ

Ауторско вече „Тајинско слово-стваралаштво Вере Хорват“ биће одржано 10. марта са почетком у 19 сати у Концертној дворани Центра за културу Смедерево, најављују из ове установе.

Кроз тематске блокове посвећене аспектима стваралачког искуства, поетици, заступљеним песничким мотивима и мотивационим жариштима ауторског израза, као и односу према уметничком и културно-историјском наслеђу једног историчара уметности, биће уприличен третман дела Вера Хорват.

Разговор са ауторком обухватиће питање односа према језику и његовим могућностима, релацију језика и бића, као и везу словесности са упућеношћу на Праизвор, Праискон, Почело. Током програма биће размотрен и истраживачко-уметнички приступ значајним цивилизацијским и културно-историјским пунктовима. На мапи тог наслеђа маркирани су Лепенски вир, Минојска култура, античка Грчка са својим мудрацима и Орфејским митом, споменици и сведочанства хришћанске културе. Тематизација ће укључити и поглед на значења која припадају камену и (дунавској) води у певањима Вере Хорват. Као чиниоци који су од суштинског значаја за разумевање ауторске оријентације Вере Хорват биће истакнути метафизички набој и религијски импулс у уметности. Заинтересовани ће моћи да се упознају и са њеним сагледавањима везаним за свет руских бајки.

Улаз на програм је слободан уз мере заштите од вируса ковид-19, а разговор са Вером Хорват водиће Марко Цветковић, уредник научно-образовног програма Центра за културу Смедерево.

Вера Хорват је аутор неколико песничких и есејистичких књига („Дунавске таблице“, „Понт“, „Анђеоска руда“…) а као преводилац потписује двадесетак књига поезије, преведених са руског, енглеског, украјинског, пољског и бугарског језика. Књиге су јој превођене на руски и енглески језик, а песме и циклуси превођени су на украјински, македонски, немачки.

Учествовала је на бројним међународним научним конференцијама и фестивалима поезије. Објављује текстове у домаћим и иностраним часописима. Добитница је више награда за поезију и преводилаштво, као и за посебан допринос и иновације у култури. Била је директор Центра за културу Смедерево.

СДН

 

 

Comments are closed.