СКУПШТИНА ГРАДА: УСВОЈЕН ПДР СТАРОГ КОРИТА ЈЕЗАВЕ, ПРВИ КОРАК КА СИСТЕМАТСКОМ РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА ОДЛАГАЊА КОМУНАЛНОГ ОТПАДA

Одборници Скупштине града Смедерева усвојили су на последњем заседању предлог плана детаљне регулације за део старог корита реке Језаве у Годоминском пољу, што је, како је најављено, први корак ка систематском решавању вишедеценијског проблема одлагања комуналног отпада у нашем граду. То је основа за рад на реализацији пројекта изградње трансфер станице и постројења за рециклажу, на локацији око 200 метара удаљеној од актуелне, привремене градске санитарне депоније, на површини од 26 хектара, која ће бити комплетно инфратсруктурно опремљена. План је означен као стратешки, јер ће омогућити да се организовано изношење смећа прошири и на све сеоске месне заједнице, што ће, како је наведено, утицати и на смањење дивљих депонија.
И одборници владајуће већине и опозиције, сагласни су да је реч о важном кораку ка решавању еколошког проблема у Смедереву, које би требало убрзати.
-Ко је донео одлуку да се на тој локацији настави депоновање смећа, односно секундарна селекција, то је шири ценатр града, корито реке Језаве. Зашто настваљате да нарушавате склад тог дела месне заједнице 25. мај, да се грађанима у непосредној околини гомила смеће, ако је неко пре 30 година направио ту грешку, зашто ви настављате. Тражим да се овај предлог повуче, да се доради, не треба журити, потребна је квалитетнија студија локације – рекао је током расправе др Иван Стевановић из групације “За наше Смедерево”.
Професор Иван Софтић, из групације СПАС, предложио је да се размисли и о могућем компостирању отпада, што је један од добрих начина рециклаже биоотпада. Заменик председника Скупштине града Бранче Стоајновић указао је на то да је динамика решавања депоније и одношења смећа кључна, уз напомену да ће СПС пружити пуну подршку да се овај пројекат што пре реализује.
-То питање мора да се реши и ми ћемо то да подржимо. Брине нас да ли ће еколошке оазе које се тамо налазе бити сачуване, штета би било ако бисмо за рачун ове депоније уништили ту еколошку област. У ПДР-у се помиње још нешто, а то је изградња продуктовода, морали бисмо да добијемо додатна објашњења, о чему се ради, шта ће кроз њега да се преноси и какве ће то реперкусије да има за наш град – рекао је профессор Небојша Јовановић из групације “Метла”.
Градоначелник Јован Беч истакао је да је изградња трансфер станице била један од централних тема којима се бавио од када је ступио на дужност и додао да ће бити формиран радни тим који ће пратити динамику реализације пројекта и водити рачуна о роковима.
-Ово је најквалитетнија локација због блзине сметлишта и саобраћајница, јер отпад, одлуком Владе Републике Србије, треба да депонујемо у Панчево. Ми ту нећемо да одлажемо ново смеће, ту ће се вршити рециклажа. Такође, не нарушавамо корито реке Језаве, планом је обухваћен само последњи део корита који је већ затрпан, добили смо дозволу од Завода за заштиту природе. Компостирање ће бити део пројекта, то је одлична идеја, то је било у плану. Вредност целог пројекта је око 2 милиона евра, надамо се да ће нам у сусрет изаћи Влада Републике Србије, а реално је да све буде готово до краја наредне или почетком 2023. године – рекао је градоначелник Јован Беч.
-Продуктовод, који прилази овде у дужини око 200 метара, одређен је планом посебне намене који је урадила Влада Републике Србије 2011. године, од Сомброа до Ниша и нема везе са рафинеријом која се овде помиње – рекао је Драган Крстић, начелник Одељења за урбанистичко-комуналне и имовинско-правне послове.
На седници су усвојени предлзи одлука о месним заједницама, мерама за заштиту становништва од буке, рандом времену трговинских, занатских радњи и угоститељских објеката, униформи и ознакама комуналних милиционара, као и оснивању 14 радних тела Скупштине града. Разматрана су питања из области пољопривреде, као и информација о планираним и реализованим активностима јавних предузећа у прошлој години.

Ј.В.

фото: СД новине

Comments are closed.